De digitale munteenheid bitcoin heeft zondag de grens van 28.000 dollar geslecht, een verdubbeling in een paar maanden tijd.

Wat meespeelt, is dat de bitcoin steeds breder wordt geaccepteerd. Zo kunnen klanten van betalingsdienstverlener PayPal sinds enkele maanden betalen met bitcoins.

De huidige koersexplosie doet ook denken aan de opmars van 2017, waarop een flinke daling van de bitcoin volgde in 2018.

Bitcoin gaat weer als een raket. De digitale munteenheid heeft zondag de grens van 28.000 dollar geslecht, maar viel daarna weer iets terug tot rond de 27.000 dollar. Dit is hoe dan ook de hoogste waarde ooit.

De waarde van de de bitcoin is dit jaar behoorlijk aan het stijgen.

Begin dit jaar was de cryptomunt zo’n 8.000 dollar waard, waarna de waarde van de bitcoin tijdens de eerste coronagolf halveerde tot onder de 4.000 dollar. Daarna is de bitcoin weer gestegen, waarbij het vooral sinds de herfst hard gaat.

Sinds medio oktober is de waarde van de bitcoin meer dan verdubbeld, mogelijk doordat vermogensbeheerders er brood in beginnen te zien. Ook speelt mee dat klanten van betalingsdienstverlener PayPal met bitcoins kunnen betalen.

Gelijkenis met koersexplosie 2017

De huidige stijging doet echter ook sterk denken aan de koersexplosie in 2017. Toen ging de waarde van de digitale munt in een half jaar 10 keer over de kop: van minder dan 2.000 dollar tot bijna 20.000 dollar in december.

Helaas voor late instappers daalde de koers in het daaropvolgende jaar weer net zo hard, tot onder de 4.000 dollar in december. Sindsdien is de valuta weer aan een opmars bezig, weliswaar met zeer sterke koersschommelingen.

Een cryptomunt is een virtuele munt met een gedecentraliseerd digitaal logboek waarop alle transacties worden bijgehouden. Terwijl veel andere traditionele munten gedekt worden door bijvoorbeeld goud, is de bitcoin gebaseerd op een code.

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Wie de bedenker van de munt is, de mysterieuze “Satoshi Nakamoto”, is nog altijd niet bekend.

LEES OOK: Hoe bitcoin tot recordhoogte steeg in 2020, en als belegging onverminderd risicovol blijft