VVD’er Mark Verheijen legt zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer. Dat heeft de VVD vrijdag laten weten. Hij was in opspraak gekomen door twijfels aan zijn integriteit en beschuldigingen van fraude.

“Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval”, aldus de scheidende parlementariër.

“De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgden voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijken. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij”, zegt Verheijen. Die commissie stelde vrijdag vast dat Verheijen “heeft gehandeld in strijd met het integriteitskader van de VVD”.

“Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is”, vervolgt Verheijen.

“Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan, maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep. Ik heb veel te danken aan de partij en de steun die ik altijd ontvangen heb. Dat ik juist die partij, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad spijt mij zeer.”

Verkiezingen

De VVD wordt de laatste tijd geplaagd door verhalen over onterechte declaraties en zelfs regelrechte corruptie van partijleden. De Limburger Verheijen werd echter, ondanks zijn nauwe contacten met de van fraude verdachte Jos van Rey, oud-VVD-wethouder in Roermond.

Lees ook

Schandalen stapelen zich op voor VVD in aanloop naar verkiezingen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl