De VVD van premier Mark Rutte blijft ruim aan kop in de peilingen voor de verkiezingen van 2021.

Geert Wilders maakt een aardige comeback vergeleken met afgelopen juli.

Het CDA stagneert in de nasleep van de lijsttrekkersstrijd tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt.

De VVD van premier Mark Rutte blijft profiteren van een coronabonus en haalt in opiniepeilingen 38 tot 42 zetels. Dat blijkt uit de jongste editie van Peilingwijzer, waarin diverse opiniepeilingen worden samengevoegd tot een gewogen peiling.

Peilingwijzer wordt samengesteld door de Leidse politicoloog Tom Louwerse.

De positie van de VVD in de peilingen is vergelijkbaar met die van twee maanden geleden. De PVV daarentegen is wat vooruit gegaan en noteert zo’n 4 virtuele zetels meer, op een totaal van 16 tot 20 zetels. Tegenover de NOS wijst Louwerse erop dat Wilders de laatste tijd weer nadrukkelijker in het politieke debat zichtbaar is.

Het CDA staat op 12 tot 16 zetels en zakt daarmee 1 zetel terug vergeleken met de situatie in juli. Louwerse wijst op de nasleep van de verkiezingsstrijd tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt, waarbij de partij een niet al te sterke indruk maakte.

In de infographic hieronder het overzicht van de stand van zaken per partij:

Te zien is dat D66 op 11 tot 15 zetels noteert, vergelijkbaar met GroenLinks en de PvdA.

Forum voor Democratie van Thierry Baudet komt uit op 8 tot 12 zetels en zit daarmee in de zelfde bandbreedte als de SP, die op 8 tot 11 zetels uitkomt.

LEES OOK: Deze 12 dingen weten we al over de begroting van Prinsjesdag: tarief inkomstenbelasting omlaag, snellere afbouw zelfstandigenaftrek