Premium content ophalen
  • De steenrijke hedgefondsmanager Ray Dalio stelt dat een “klassieke giftige mix” van krachten de Verenigde Staten richting een grote politieke crisis duwt.
  • Die mix bestaat uit hoge schuldniveaus van huishoudens, grote inkomensongelijkheid en een zware politieke en economische schok.
  • Volgens Dalio moeten beleggers zelfs rekening houden met de mogelijkheid van een burgeroorlog en revolutie.

Het financiële beleid in de Verenigde Staten van de afgelopen jaren zou kunnen uitdraaien op een burgeroorlog of revolutie. Dat denkt miljardair Ray Dalio, oprichter van beleggingsfonds Bridgewater Associates.

Zijn zorgen over die rampscenario’s zijn gebaseerd op een historische analyse van de ontwikkeling van imperia. Hierbij kun je volgens Dalio een aantal fasen onderscheiden, vanaf het moment dat nieuwe wereldmachten opkwamen en een nieuwe wereldorde schiepen, tot de neerwaartse spiraal die uiteindelijk leidde tot grote politieke en economische veranderingen.

De boude stelling van Dalio is gebaseerd op een historische vergelijking. Als je kijkt naar de huidige situatie dan is sprake van een economische crisis als gevolg van de coronapandemie. In de Verenigde Staten heeft dit geleid tot grotere inkomensongelijkheid, diepe politieke verdeeldheid en een uitdijende overheidsschuld.

Premium content ophalen