• Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan om korte metten te maken met het federale recht op abortus, zo schrijft de politieke nieuwssite Politico.
  • Uit gelekte documenten blijkt dat de opperrechters twee eerdere rechterlijke uitspraken, die een federaal recht op abortus in de Verenigde Staten garanderen, willen terugdraaien.
  • Als het Hof het federale recht op abortus afschaft, mogen de individuele staten beslissen of ze abortus toestaan.
  • Lees ook: VS kan in 2030 zijn vervallen tot een dictatuur, met Trump als wegbereider, waarschuwt Canadese politicoloog.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan de twee rechterlijke uitspraken die een federaal recht op abortus in de Verenigde Staten garanderen te vernietigen, schrijft de politieke nieuwswebsite Politico op basis van gelekte documenten.

In een eerste versie van een aankomende uitspraak van het Hof, die Politico kon inzien en die het online publiceert, schrijft de conservatieve opperrechter Samuel Alito dat “Roe en Casey verworpen moeten worden”. Roe versus Wade was de zaak uit 1973 die Amerikanen het recht op abortus gaf. In 1992 werd dat bevestigd met een uitspraak in de zaak Planned Parenthood versus Casey.

“Roe was vanaf het begin enorm fout. Het is tijd om naar de grondwet te luisteren en de kwestie rond abortus terug te brengen naar de vertegenwoordigers van het volk”, schrijft Alito in de uitspraak die nog niet definitief is.

Volgens Politico zijn vier andere opperrechters, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett, het eens met Alito en stemmen zij met hem mee. Drie progressieve opperrechters, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor en Elena Kagan, zijn bezig een zogeheten afwijkende opinie te schrijven. Hoe de voorzitter van het negenkoppige hof, de conservatieve John Roberts, van plan is te stemmen is niet bekend.

Pas over ongeveer twee maanden wordt een definitieve versie van de uitspraak verwacht en het is mogelijk dat er nog rechters van mening veranderen. Als het Hof het federale recht op abortus afschaft, mogen de individuele staten beslissen of ze abortus toestaan.

Minstens 12 staten hebben zogeheten 'trigger laws' die automatisch alle abortussen zouden verbieden als de uitspraak in de Roe-zaak wordt teruggedraaid. Een aantal staten, waaronder de meest bevolkte staat Californië, heeft wetten aangenomen die het recht op abortus beschermen.

LEES OOK: VS kan in 2030 zijn vervallen tot een dictatuur, met Trump als wegbereider, waarschuwt Canadese politicoloog