De Amerikaanse regering stuurt geen overheidsfunctionarissen naar de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing vanwege mensenrechtenkwesties. Het Witte Huis heeft de diplomatieke boycot officieel bekendgemaakt, nadat CNN er eerder al over had bericht. Amerikaanse deelnemers aan het evenement in februari krijgen wel de volle steun van de regering van president Joe Biden.

De VS willen hiermee een duidelijke boodschap afgeven dat de situatie in China niet zomaar wordt geaccepteerd. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van een “cruciale stap” om China te confronteren met “misdaden tegen de menselijkheid” tegen de Oeigoerse islamitische minderheid die op grote schaal in ‘heropvoedingskampen’ wordt opgesloten.

China had eerder op de dag al gedreigd met tegenmaatregelen als de boycot wordt uitgevoerd. Volgens Zhao Lijian, China’s woordvoerder namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, zouden de VS hun voornemen niet moeten uitvoeren “om de dialoog en samenwerking tussen China en de VS op belangrijke terreinen niet te schaden. Indien de VS moedwillig vasthouden aan deze koers, dan zal China resolute tegenmaatregelen nemen.”

Half november zei Biden al een diplomatieke boycot van de Winterspelen in China te overwegen. Een woordvoerder van het Witte Huis lichtte toen toe dat de VS zich vooral serieuze zorgen maken over de mensenrechtensituatie in Xinjiang. Washington beschuldigt China van genocide tegen de Oeigoeren in die regio, maar Beijing ontkent dat. Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk overwegen een diplomatieke boycot.

Overheden sturen doorgaans een omvangrijke delegatie hooggeplaatste diplomaten naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Vanwege corona zouden dat er bij de komende Winterspelen echter een stuk minder zijn. De Chinese staatskrant Global Times meldde vorige week bovendien dat de Chinese regering in Beijing helemaal geen plannen heeft om Amerikaanse politici uit te nodigen. De boycot zal dus grotendeels symbolisch zijn.

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd wel naar China af te reizen voor de Winterspelen.

LEES OOK: Dit zijn de 7 beste citaten van topbelegger Warren Buffett over de Olympische Spelen