• In  coronajaar 2020 zijn veel minder kantoorruimten verkocht of verhuurd in vergelijking met een jaar eerder.
  • Wel heeft de vraag naar kantoorruimte onder de 500 vierkante meter in het MKB beter standgehouden dan de vraag van grotere bedrijven.
  • Door de onzekerheid rondom het coronavirus hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten flexibel verlengd.

In het coronajaar 2020 zijn veel minder kantoorruimten verkocht of verhuurd in vergelijking met een jaar eerder. Maar de vraag naar kantoorruimte onder de 500 vierkante meter in het MKB heeft veel beter stand gehouden dan de vraag van grotere bedrijven.

Dat melden onderzoekers van vastgoedadviseur Dynamis dinsdag in een rapport.

Lees ook: Leegstand van kantoren dreigt na coronacrisis: door één extra thuiswerkdag is verdubbeling overbodige ruimte mogelijk

Het aantal transacties van grotere kantoren nam vorig jaar met 41 procent af, zo berekende Dynamis.

In totaal werd vorig jaar voor 880.000 vierkante meter aan kantoorruimte opgenomen. Dat was een jaar eerder nog bijna 1,5 miljoen vierkante meter.

Bron: Dynamis
Bron: Dynamis

Door het vele thuiswerken is het voor grote bedrijven moeilijk in te schatten wat de toekomstige behoefte aan werkplekken is.

Vooral in de vier grote steden is dit volgens de onderzoekers goed te merken met een halvering van het aantal transacties. In de grote steden wordt het marktbeeld doorgaans bepaald door grotere bedrijven.

Lees ook op Business Insider

Voor het eerst sinds 2014 was er ook sprake van een toename van het aanbod, vooral in de Randstad en dan met name in de grote steden.

Bron: Dynamis
Bron: Dynamis

In het midden- en kleinbedrijf (MKB) is volgens de onderzoekers meer zicht op de behoefte van personeel om al dan niet thuis te werken. Bij MKB-bedrijven zijn werknemers ook sneller weer teruggekeerd naar kantoor.

Het aantal transacties van kantoorruimtes kleiner dan 500 vierkante meter is in 2020 vrijwel gelijk gebleven aan een jaar eerder. Dat is te zien in de meest linkerfiguur in onderstaande infographic.

Bij transacties tussen de 500 vierkante meter en 1.000 vierkante meter, en bij transacties boven de 1.000 vierkante meter is daarentegen sprake van een forse daling in 2020.

Bron: Dynamis
Bron: Dynamis

Dynamis verwacht een inhaalslag bij de vraag naar kantoorruimten als werknemers weer terug kunnen keren naar kantoor.

Door de onzekerheid rondom het coronavirus hebben veel bedrijven hun aflopende huurcontracten flexibel verlengd. Deze partijen zullen straks tegelijkertijd op de markt komen met de bedrijven waarvan de huurcontracten in 2021 aflopen.

LEES OOK: Nieuw vastgoedinitiatief Pebbles wil particuliere beleggers met beperkte inleg laten participeren in verhuurde panden