Voor de Nederlandse economie wordt dit jaar serieuze groeivertraging voorzien, maar de IT-dienstensector blijft naar verwachting relatief sterk presteren. Dat stellen analisten van ING in een nieuw sectorrapport.

De Nederlandse IT-dienstensector blijft ook komende tijd doorgroeien, maar wel in een iets lager tempo dan tijdens de coronapandemie.

Prognoses van de bank wijzen voor 2023 en 2024 op 4,5 en 2,5 procent groei respectievelijk. Dat is lager dan de 7 en 5,5 procent groei die de sector in 2021 en 2022 liet zien, toen de vraag naar bijvoorbeeld cloudoplossingen een flinke vlucht nam. Maar de groei is nu nog wel beduidend sterker dan die van de Nederlandse economie als geheel.

Zo zijn onder andere cyberbeveiligingsdiensten nog steeds duidelijk in trek. Ook is er volgens ING nog grote vraag naar automatisering en het uitbesteden van IT-diensten.

ING wijst er onder meer op dat veel bedrijven verwachten dit jaar meer uit te geven aan IT-dienstverlening en cloudinfrastructuur. Maar er zijn ook vertragende factoren.

Schaarste personeel grootste uitdaging voor IT-bedrijven: druk op lonen blijft sterk

Naast de iets langzamer draaiende Nederlandse economie gaat het dan om het nog altijd prangende arbeidstekort en de stijgende lonen. IT-bedrijven hebben al langer moeite om voldoende goede arbeidskrachten te vinden. Dat zet een rem op hun groei, aldus ING.

Ruimt 40 procent van de IT-bedrijven ziet een gebrek aan personeel als een belangrijke factor die de groei remt.

Volgen de onderzoekers steeg het aantal vacatures in de sector in het eerste kwartaal licht. Vooral aan ontwikkelaars is een gebrek.

ING stelt dat bij verschillende IT-bedrijven daarom nu discussie is of ze een deel van dit tekort in de toekomst niet kunnen oplossen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dit zou kansen kunnen bieden, maar lijkt volgens ING geen oplossing voor de korte termijn. "Er is nog veel onduidelijkheid over de betrouwbaarheid en veiligheid van AI-toepassingen. Bijvoorbeeld waar aansprakelijkheid ligt als er iets misgaat."

LEES OOK: Dit zijn de best betaalde banen voor hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt: in de top 10 verdien je minimaal €4.000 bruto per maand