De voormalige cryptomiljardair Sam Bankman-Fried had niet veel tijd nodig om uit te vinden hoe het economische systeem van het Metropolitan Detention Center in New York werkt. Vis blijkt populair als gemeenschappelijke valuta onder gevangenen.

Bankman-Fried werd begin deze maand schuldig bevonden aan fraude bij de omgevallen cryptobeurs FTX. Hij kan in theorie 110 jaar cel krijgen, maar hoort pas komend voorjaar hoe hoog de straf uitvalt.

Intussen houdt de voormalige tophandelaar in cryptovaluta zich naar verluidt bezig met ruilhandel. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis heeft Bankman-Fried recent zijn wilde haardos verruild voor een meer gestroomlijnd kapsel. Daarvoor betaalde hij met makreel, zo blijkt uit een verslag met van zakenkrant The Wall Street Journal.

Sam Bankman-Fried: van cryptogoeroe tot vishandelaar

De 31-jarige Bankman-Fried is sinds zijn studententijd actief geweest als professionele beurshandelaar. In 2013 kreeg hij zijn eerste stageplaats bij zakenbank Jane Street Capital, waar hij handelde in beursgenoteerde indexfondsen.

In 2017 werd Bankman-Fried medeoprichter van cryptohandelsfirma Alameda Research. Een jaar later specialiseerde hij zich in het uitbuiten van koersverschillen van de bitcoin op Amerikaanse en Japanse markten.

In de gevangenis hebben gedetineerden geen toegang tot regulier geld of cryptovaluta. Er is dus behoefte aan een alternatief met een stabiele, vaste waarde. Het gebruik van vis als betaalmiddel in gevangenissen heeft in dit verband een duidelijke economische logica. Voeding is voor alle gevangenen nuttig en hele vissen van verpakte makreel zijn makkelijk telbaar.

Makreel is sinds 2004 een gangbare valuta in Amerikaanse gevangenissen, nadat sigaretten werden verboden. Een pionier op dit gebied was de veroordeelde advocaat Larry Levin. Hij accepteerde makreel als betaalmiddel van medegevangenen die hij als advocaat vertegenwoordigde, toen hij zijn straf uitzat in de penitentiaire inrichting van Lompoc in Californië.

Levin gebruikte de makreel die hij kreeg, als betaalmiddel voor diensten zoals het scheren van z'n baard en het poetsen van zijn schoenen.

LEES OOK: Waarom Sam Bankman-Fried een celstraf te wachten staat die tot 110 jaar kan oplopen