• Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is opgepakt op verdenking van fraude.
  • Hij wordt in verband gebracht met het oplichten van honderdduizenden mensen met de crowdfundingsactie We Build the Wall voor het bouwen van de muur op de grens met Mexico.
  • Naast Bannon zijn ook drie anderen gearresteerd, onder wie de oprichter en het gezicht van We Build the Wall.

De Amerikaanse autoriteiten hebben voormalig Trump-adviseur Steve Bannon opgepakt. De autoriteiten melden dat hij met drie anderen is aangehouden vanwege een fraudezaak. Bannon wordt later op de dag voorgeleid in New York.

Bannon gold voorheen als een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump. Ook stond hij aan het hoofd van de rechtse nieuwssite Breitbart News. Hij wordt nu in verband gebracht met het oplichten van honderdduizenden mensen via de crowdfundingsactie We Build the Wall (wij bouwen de muur), om geld op te halen voor de bouw van een muur aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten. Bannon en anderen hielden donateurs voor een belangrijke smokkelroute vanuit Mexico te willen afsluiten.

Die crowdfundingsactie, die via internet liep, leverde volgens de autoriteiten zo’n 25 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) op. Ook oprichter Brian Kolfage van We Build the Wall is opgepakt.

“Ze worden er van beschuldigd honderdduizenden geldschieters te hebben misleid door miljoenen dollars op te halen onder de valse belofte dat al het geld zou worden gebruikt voor de bouw”, stelt aanklager Audrey Strauss.

“Hoewel er meerdere malen werd verzekerd dat Brian Kolfage, de oprichter en het gezicht van We Build the Wall, geen cent betaald zou krijgen, hebben de verdachten in het geheim honderdduizenden dollars doorgesluisd naar Kolfage, die het gebruikte om zijn luxe levensstijl te financieren.”

Justitie verwijt alle verdachten dat ze forse bedragen in eigen zak hebben gestoken. Er zouden ook nepfacturen zijn opgesteld om de fraude te verhullen.

Bannon zou via een aan hem gelieerde organisatie een miljoen dollar hebben ontvangen, dat deels is gebruikt voor persoonlijke uitgaven. “Deze zaak zou een waarschuwend voorbeeld moeten zijn voor andere fraudeurs. Niemand staat boven de wet, zelfs niet als het gaat om een invalide oorlogsveteraan of een politiek strateeg die miljonair is”, aldus een van de onderzoekers in een verklaring.

Lees ook op Business Insider

Verkiezingsbelofte Trump: muur bij Mexico

Het bouwen van een muur met Mexico was een van de grote campagnebeloftes van Donald Trump en zijn toenmalige adviseur Steve Bannon in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. Nadat hij was verkozen, stuitte Trump op veel juridische problemen om die belofte waar te maken.

Bannon stapte in augustus 2017 uit het team van de president en haalde daarbij flink uit naar zijn vijanden in het Witte Huis en het establishment in Washington, dat hij ervan beschuldigde de agenda van Trump te blokkeren. Hij vroeg zich daarbij expliciet af hoe het stond met de financiering voor de muur bij de grens met Mexico.

Begin 2018 verscheen het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van journalist Michael Wolff. In het boek leverde Bannon felle kritiek op Trump en zijn familie. Hij sprak onder andere van landverraad naar aanleiding van de ontmoeting tussen Donald Trump junior en een Russische advocaat tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Steve Bannon was voorheen voorzitter van de rechtse nieuwssite Breitbart en leidde met zijn radicale opstelling het slotgedeelte van de succesvolle verkiezingscampagne van Trump in 2016.

Ook speelde Bannon als adviseur een belangrijke en polariserende rol tijdens de eerste maanden van het presidentschap van Donald Trump. Uiteindelijk werd zijn confronterende stijl ook Trump te gortig en ook vooral ook zijn voortdurende botsingen met zijn schoonzoon Jared Kushner.

LEES OOK: Steve Bannon kondigt oorlog aan: ‘Het presidentschap waarvoor ik heb gevochten, is over’