Steve Bannon, de belangrijke strateeg van het Witte Huis die vrijdag opstapte, stelt dat het presidentschap van Trump waarvoor hij heeft gevochten, nu voorbij is. Bannon haalde nog eens uit naar zijn vijanden in het Witte Huis en het establishment in Washington, die hij ervan beschuldigt Trumps agenda te blokkeren.

Bannon keert nu terug bij de radicaal-rechtse nieuwssite Breitbart, waar hij Trumps ‘vijanden’ wil gaan bestrijden. Hij deed daarnaast een aantal voorspellingen over de toekomst.

Volgens Bannon gaat Trump nu hij is opgestapt meer de ‘conventionele’ wegen volgen, in plaats van het escalerende model wat Bannon aanhing. Andere adviseurs en functionarissen zullen de radicale veranderingen die Trump in zijn campagne aankondigde, tegenhouden, denkt Bannon.

“Waar is de financiering voor de muur aan de grens met Mexico, één van zijn centrale verkiezingsbeloften?”, vraagt Bannon zich af in een interview met The Weekly Standard: “Voor welk element uit Trumps programma, naast belastingverlagingen, hebben Trumps tegenstanders nog méér gestreden? Dat hebben ze niet.”

Hij vervolgt: “Het is voorbij, het zal nu iets totaal anders worden. Er zullen ideologische gevechten komen, er zullen goede en slechte dagen zijn, maar hét presidentschap is over.”

Hij voegde er aan toe dat het een misvatting is om ervan uit te gaan dat de stijl van Trump verandert. "Zijn enige basis is die van zijn achterban", aldus Bannon. "Ik denk dat we dat allemaal hebben gezien afgelopen week als het om Charlottesville ging."

Steve Bannon and Jared Kushner

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

In een ander interview kondigt Bannon zijn eigen plannen aan nu hij terugkeert bij Breitbart. "Als er nog enige onduidelijkheid over bestaat: ik verlaat het Witte Huis om ten strijde te trekken tegen Trumps tegenstanders - in Washington, in de media, en in het bedrijfsleven."