Vooral jongeren hebben baat bij de aantrekkende economie. De werkloosheid onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar is in drie jaar tijd gedaald van 14,1 naar 10,2 procent.

Dat blijkt donderdag uit gepubliceerde cijfers van het UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sowieso is de werkloosheid in Nederland de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 mensen per maand gedaald. Het aantal werklozen kwam in maart uit op 463.000. Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking.

In vergelijking met voorgaande jaren is dat hartstikke goed: vorig jaar maart telde ons land nog 574.000 werklozen.

Het aantal mensen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14.000 per maand toegenomen. Het UWV telde eind maart 415.000 WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen aan jongeren nam toe met 1 procent. Bij de oudere leeftijdsgroepen was in maart sprake van een daling, waarbij de afname onder 55-plussers (min 0,8 procent) in het oog springt, aldus het CBS.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met de cijfers. "Het is fantastisch om te zien dat er steeds meer mensen aan het werk komen, vooral veel vrouwen", aldus Asscher. "Er zijn nu al een paar maanden ruim 8,5 miljoen Nederlanders met een baan. De werkloosheid is op het laagste niveau in vijf jaar. En ik wil natuurlijk dat er nog meer mensen aan de slag komen. Daar blijf ik mij voor inzetten."

Drie jaar WW voor oudere werkloze

Een oudere werkloze krijgt straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering. Demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft de sociale partners hiervoor toestemming gegeven. De reparatie was al afgesproken in het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers in 2013 overeen kwamen.

Het ministerie bevestigt berichtgeving in de Volkskrant hierover donderdag. Werkgevers en werknemers gaan een fonds opzetten waaruit het derde jaar WW wordt betaald. Werknemers gaan hiervoor extra premie betalen. Daarover worden afspraken gemaakt in de cao's.

Volgens de krant gaat de maatregel een werknemer met een modaal salaris van ongeveer 34.000 euro jaarlijks zo'n 70 euro kosten. Afhankelijk van het bedrag dat het fonds aan werkloosheidsuitkeringen moet uitbetalen, kan dat oplopen tot 200 euro per jaar.

De verwachting is dat het kabinet rond juni definitief groen licht kan geven. Dan is het advies van de Raad van State over de maatregel binnen.

LEES OOK: We bestelden 5 kledingboxen voor mannen en vroegen een stylist naar haar mening – dit is haar oordeel

kledingbox the cloakroom outifttery the box office suitsupply zalon zalando