De jonge politieke partij Volt heeft haar Kamerlid Nilüfer Gündoğan uit de fractie gezet.

Dat meldt de partij zaterdag in een verklaring. Volgens de partij zijn er in totaal dertien meldingen gedaan bij een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar het Kamerlid.

Gündoğan noemt de hele gang van zaken “smaad en laster aan mijn persoon”. Zij doet nu aangifte tegen de partij Volt, partijleider Laurens Dassen en de dertien personen die melding maakten van grensoverschrijdend gedrag van het Kamerlid. 

De meldingen lopen volgens Volt uiteen van “handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie”. Deze meldingen zouden uit “alle lagen van de partij” zijn gekomen.

Er was nog "een laatste gesprek" met Gündoğan, waarna haar positie volgens de partij onhoudbaar bleek. Het onderzoeksbureau zou nog "op allerlei manieren" geprobeerd hebben om de kant van Gündoğan te horen, maar zij zou daar niet op zijn ingegaan.

Screeningsproces nieuwe Kamerleden wordt tegen het licht gehouden

Partijleider Laurens Dassen schrijft "geschrokken" te zijn door de meldingen "en het feit dat Nilüfer heeft aangegeven om niet mee te willen werken."

Hij biedt "de betrokkenen en iedereen die hierdoor is geraakt" excuses aan, omdat hij vindt dat de fractie is tekortgeschoten. "Deze pijnlijke gebeurtenissen maken duidelijk dat wij onszelf als partijleiding ook de spiegel moeten voorhouden", aldus Dassen.

De partijleider meldt dat de screeningsprocessen voor nieuwe Kamerleden tegen het licht worden gehouden. Ook komt binnen de partij "dialoog om te werken aan een cultuur van openheid en vertrouwen". Verder wordt het "integriteitshuis" van de partij versterkt, zodat het makkelijker wordt om klachten te melden, aldus Dassen.

Eerder werd Gündoğan geschorst door de fractie vanwege het onderzoek naar haar. Zij heeft daartegen een kort geding aangespannen, dat dinsdag dient. Zij wil de schorsing laten terugdraaien en eist een schadevergoeding. Haar advocaat Geert-Jan Knoops laat aan het ANP weten dat hij nog niet kan reageren op het besluit van de partij, omdat hij Gündoğan nog niet gesproken heeft. Het kort geding gaat volgens hem dinsdag gewoon door.

Gündoğan zei twee weken geleden haar Kamerzetel te behouden, ongeacht de uitslag van het onderzoek. Daarmee komt het totale aantal fracties in de Tweede Kamer nu op twintig als Gündoğan bij haar standpunt blijft.

Indien zij haar zetel toch opgeeft, dan kan Ernst Boutkan voor Volt in de Tweede Kamer komen. Hij stond derde op de kandidatenlijst, maar kwam niet in de Kamer omdat nummer vier Marieke Koekkoek genoeg voorkeursstemmen haalde voor een zetel. Volt haalde in totaal drie zetels.

'Contact met Gündoğan is niet gelukt'

Eerder stelde Gündoğan op Twitter dat er slechts een klacht tegen haar zou liggen. Dat zou gaan om een persoon met wie zij een arbeidsconflict had. Ze schrijft dat zij niet op de hoogte is gesteld van de dertien klachten die het onderzoeksbureau meldt. "Voorts heb ik geen fatsoenlijke kans gekregen om hierop te reageren."

Volt spreekt haar lezing tegen. De partij schrijft dat het onderzoeksbureau "op allerlei manieren" heeft geprobeerd contact te krijgen met Gündoğan, maar dat dit niet is gelukt. Ook schrijft partijleider Laurens Dassen in de verklaring dat er een laatste gesprek met Gündoğan is geweest, maar dat haar positie "onhoudbaar" bleek.

Gündoğan vindt dat Volt "eenzijdig" een onderzoeksbureau heeft gekozen. Het bureau in kwestie is volgens Gündoğan niet onafhankelijk en daarom zou ze niet hebben willen meewerken aan het onderzoek.

Het Kamerlid wil verder geen mededelingen doen, omdat dinsdag een door haar aangespannen kort geding tegen Volt dient. Daarmee wil zij haar eerdere schorsing als fractielid terugdraaien. Ook eist ze een schadevergoeding. Haar advocaat Geert-Jan Knoops liet zaterdag weten dat het kort geding ondanks de recente ontwikkelingen doorgaat.

Lees ook: Dit moet je weten over 4 nieuwkomers in de Tweede Kamer: Joost Eerdmans (JA21), Laurens Dassen (Volt), Caroline van der Plas (BBB) en Sylvana Simons (Bij1)