De uitspraak van de Hoge Raad vorige week over het opvoeren van de volledige huur van je huis als bedrijfskosten, is vooral goed nieuws voor startende ondernemers. Wie al wat langer een bedrijf heeft, heeft misschien te vroeg gejuicht.

De Hoge Raad staat ondernemers toe de huur van hun woning af te trekken als zij minstens 10 procent van de ruimte gebruiken voor hun onderneming. Het huurrecht – het feit dat je ergens iets huurt – is namelijk keuzevermogen: je mag zelf bepalen of je het huurrecht als ondernemingsvermogen opvoert of als privé beschouwt.

Kies je voor het eerste, dan mag je de huur als bedrijfskosten opvoeren (wel geldt een bijtelling voor privégebruik van 1,85 procent van de woz-waarde).

Tussentijds herzien

Nu gaat het belastingrecht ervan uit dat een eenmaal gemaakte keuze om iets als ondernemingsvermogen te beschouwen, niet tussentijds kan worden gewijzigd. Je kunt je auto niet het ene jaar ‘op de zaak’ zetten en het andere jaar in privé houden omdat jou dat in fiscaal opzicht beter uitkomt.

Net zo geldt dat voor het huurrecht. Heb je als ondernemer de woninghuur nooit als zakelijke kosten opgevoerd, dan kun je dat niet, na het lezen van dit stukje bijvoorbeeld, opeens alsnog doen.

Ondernemers die onlangs zijn begonnen of binnenkort gaan beginnen met hun onderneming kunnen voortaan zonder meer de huurkosten opvoeren als zakelijke kosten. Maar voor ondernemers die al langer actief zijn, is dat minder vanzelfsprekend. Zij herzien dan de destijds gemaakte keuze omdat dit hun fiscaal beter uitkomt.

Bijzondere omstandigheden

Er is een lichtpuntje. Je mag een eenmaal gemaakte keuze voor privé of zakelijk wijzigen als er sprake is van ‘bijzondere omstandigheden’. De vraag is of de uitspraak van de Hoge Raad zo’n bijzondere omstandigheid is.

"Het is verdedigbaar om de uitspraak als zodanig te zien", zegt Angelique Vermeer van Jongbloed Fiscaal Juristen uit Enschede. Je kunt dus met ingang van 2016 de huur van je huis opvoeren als bedrijfskosten en dan maar hopen dat de fiscus dit accepteert.

En hopen dat de overheid niet met reparatiewetgeving komt. Want daar kan zelfs de Hoge Raad niet tegenop.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl