Russische media melden dat de bezette Kachovka-stuwdam in de Oekraïense regio Cherson is beschadigd door een aanval van het Oekraïense leger. De schade aan de dam in de rivier Dnjepr zou volgens een pro-Russische functionaris niet “kritiek” zijn.

Oekraïne zou met het Amerikaanse Himars-raketsysteem zes raketten hebben afgevuurd. De hulpdiensten zeggen dat vijf daarvan zijn neergehaald en eentje de dam heeft geraakt. Volgens een woordvoerder is geprobeerd om “omstandigheden te creëren voor een humanitaire catastrofe”.

Russische autoriteiten zeggen al langere tijd dat het Oekraïense leger van plan is om de dam op te blazen, met grote overstromingen in Zuid-Oekraïne tot gevolg. Dat werd als reden genoemd voor de “evacuatie” van vele tienduizenden burgers in Cherson naar andere gebieden onder Russische controle. Volgens Oekraïne is hier sprake van “deportaties”.

Oekraïne verdenkt juist Rusland ervan de dam te willen opblazen

De regering in Kiev meent dat het juist Rusland is dat de 3,2 kilometer lange stuwdam wil aanvallen. Zij beschuldigt Russische troepen ervan explosieven in de dam te hebben verstopt en Oekraïne de schuld te willen geven van een damdoorbraak. Geen van de strijdende partijen leverde bewijs om hun aantijgingen te ondersteunen.

Een damdoorbraak zou niet alleen betekenen dat delen van Oekraïne onder water komen te staan, maar ook dat de energieproblemen van Oekraïne groter worden. In de afgelopen weken zijn de stroomvoorzieningen ernstig getroffen door Russische aanvallen.

De dam heeft daarnaast een groot reservoir dat water levert aan het schiereiland de Krim, in 2014 geannexeerd door Rusland, en aan de kerncentrale van Zaporizja. Die watertoevoer kan dus in de problemen komen.

Het Oekraïense leger is bezig met een tegenoffensief in de regio Cherson, die deels is bezet en geannexeerd door Rusland. De verwachting is dat de Oekraïners binnenkort zullen proberen om de stad Cherson te heroveren op de Russen. Dit is de enige regionale hoofdstad die Russische troepen hebben ingenomen sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari.

LEES OOK: Poetin zou bereid zijn miljoenen militairen op te offeren om de oorlog met Oekraïne te winnen, waarschuwt een voormalige Russische diplomaat