Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

Een voormalige Russische diplomaat waarschuwt dat president Vladimir Poetin bereid is 10 tot 20 miljoen soldaten op te offeren om de oorlog in Oekraïne te winnen. Volgens hem is het “een kwestie van principe en een kwestie van overleven” voor de Russische president. 

Boris Bondarev zei afgelopen weekend tegen Sky News dat Poetin “weet dat het afgelopen is voor hem als hij de oorlog tegen Oekraïne verliest”.

“Je hoeft niet te twijfelen: hij zou zomaar 10 tot 20 miljoen Russen kunnen opofferen om alle Oekraïners af te slachten, omdat het een kwestie van principe is. Het is een kwestie van politiek overleven voor hem.”

Bondarev trok zich in mei vanwege de oorlog terug uit de permanente Russische vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in Genève.

De inmiddels oud-diplomaat waarschuwt dat het Westen met een stevige reactie moet komen op de dreigementen van Poetin.

Toen hem bij SkyNews werd gevraagd naar de voorzichtige antwoorden van de Amerikaanse president Joe Biden op Poetin zei Bondarev: "Als je zegt dat je een pestkop niet moet provoceren, geef je hem het verkeerde signaal."

"Daarmee laat je zien dat je bang voor hem bent en dan escaleert het verder. Je moet Poetin het duidelijke signaal geven dat hij escalatie kan krijgen als hij dat wil. Je moet laten zien dat zijn dreigementen geen zin hebben."

Een vernield Russisch pantservoertuig in Oekraïne. Foto: Gleb Garanich via Reuters

De nu verbannen Rus werkte volgens SkyNews aan nucleaire ontwapening. Hij waarschuwt dat de dreigementen van Poetin om kernwapens in te zetten een andere reden zijn om hem af te zetten. "Zolang Poetin en zijn regime aan de macht zijn in Rusland zal de oorlogsdreiging  — de dreiging van een kernoorlog — nooit verdwijnen", zei hij.

Poetin gebruikt de angst voor een nucleaire catastrofe om "andere landen te dwingen te doen wat hij wil", zegt Bondarev.

Hij constateert dat de oorlog niet volgens plan verloopt voor de Russische leider. De oud-diplomaat zat bij SkyNews op dag 240 van de Russische invasie van Oekraïne en zei dat Poetin "een hele korte en hele makkelijke oorlog van een of twee weken had gepland", maar nu "tegen elke prijs moet winnen". 

"Ik denk dat hij tijdens zijn 20 jaar aan de macht heel veel geluk heeft gehad. Hij is niet slim, maar heeft gewoon geluk. Ik denk nu dat er een eind komt aan zijn geluk", gaf Bondarev aan.

LEES OOK: Schade van verrassingsaanval op de ‘wonderbrug’ van Poetin bij de Krim is meer dan een militair verlies