Het lijkt de goede kant op te gaan voor de Conservatieve Partij van Boris Johnson in de aanloop naar de Britse verkiezingen van 12 december.

De Conservatieven hebben de marge met de belangrijkste oppositiepartij Labour vergroot tot 16 procentpunt. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling die Opinium heeft uitgevoerd.

De Tories zouden als er nu parlementsverkiezingen zijn, kunnen rekenen op 44 procent, 3 procentpunt meer dan een week geleden. Labour zakt 1 procentpunt naar 28 procent. De pro-Europese Liberaal-democraten noteren 14 procent en de Brexit Party staat op 6 procent.

Ook in een zaterdag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau SavantaComRes waren de Conservatieven verreweg de grootste met 41 procent (+1 procent), terwijl Labour haar steun zag stijgen van 30 naar 33 procent. De pro-Europese Liberaal-democraten staan op 14 procent en de Brexit Party op 5 procent.

In een peiling van de Mail on Sunday behalen de Conservatieven 45 procent (+4 procent), Labour 30 procent (+1 procent), de Liberaal Democraten zakken 5 procentpunt naar 11 procent en de Brexit Party blijft staan op 6 procent.

Volgens een peiling van YouGov behalen de Conservatieven 45 procent. Labour noteerde 28 procent, de Liberaal Democraten zaten op 15 procent en de Brexit-partij op 4 procent.

Britse opiniepeilingen zaten er vaak naast

De Britse peilingen gelden over het algemeen niet als zaligmakend. Eerdere verkiezingen zorgden ook bij opiniepeilers voor grote verrassingen.

Lees ook op Business Insider

Volgens waarnemers maakt nu ook de diepe verdeeldheid binnen de partijen en binnen de kiesdistricten over het opzeggen van het EU-lidmaatschap het peilen uiterst moeilijk.

Binnen het Britse verkiezingsstelsel krijgt de winnende kandidaat per district een zetel, waardoor de stemverhouding in landelijke peilingen zich heel anders kan vertalen in de uiteindelijke zetelverhouding in het parlement. Zo had de voormalige Britse premier Theresa May in 2017 ook een ruime voorsprong in de peilingen, terwijl ze uiteindelijk zetels moest inleveren en de Conservatieven hun meerderheid in het parlement kwijtraakten.

LEES OOK: Deze economische indicator laat zien dat de voorspelde verkiezingsoverwinning van Boris Johnson wel eens heel anders kan uitpakken