Een goede gezondheid en een productief leven draaien niet alleen om wat je doet (gezond eten, hard werken en veel bewegen), maar ook om wanneer je het doet.

De chronobiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met onze interne klok, hoe die per mens kan verschillen en hoe je die kunt aanpassen aan je dagelijkse routine zodat hij in overeenstemming blijft met je bioritme. Voor alle duidelijkheid: iedereen heeft een eigen persoonlijk ritme of chronotype.

Volgens dr. Michael Breus, psycholoog en slaapdeskundige, bestaan er vier chronotypes. Hij noemt ze dolfijnen, leeuwen, beren en wolven. Om en nabij de helft van de Amerikaanse bevolking bestaat uit beren, de rest wordt verdeeld tussen dolfijnen, leeuwen en wolven. Weten tot welk type jij behoort? Op Breus’ website staat een diagnostische quiz waarmee je je chronotype kunt achterhalen.

In zijn boek “The Power of When,” legt Breus uit wat de ideale dagelijkse routine is voor elk chronotype. Voor wie het boek te veel moeite is: onderstaand schema vormt een mooie takeaway.

bi-graphics_ideal-sleep-routine-2