Value8 laat de problemen met de jaarrekening over 2016 achter zich en kijkt weer vooruit.

Het veel te laat indienen van de accountantsverklaring voor de jaarcijfers van vorig jaar blijft iets unieks en eenmaligs, zo benadrukte topman Peter Paul de Vries woensdag op een persbijeenkomst.

Het jaarverslag over 2017 zal volgens hem ,,ruim binnen de tijd’’ worden gepubliceerd. De Vries gaf verder aan zijn werk nog steeds erg leuk te vinden. ,,Als de aandeelhouders dat goed vinden wil ik dit werk nog lang blijven doen. En ik ben geen enkele aandeelhouder tegengekomen die vindt dat ik moet vertrekken.’’

‘Bijzondere situatie’

Het onderzoek naar mogelijke ongeregeldheden bij trustkantoor BK Group, waardoor de investeringsmaatschappij pas vorige week zijn jaarrekening kon deponeren, was een ,,bijzondere situatie”, aldus De Vries.

,,Dit heeft veel energie gekost en het was vervelend voor de aandeelhouders. Toch ontwikkelen de meeste van onze bedrijven zich goed.’’ De topman rekent voor het vierde kwartaal van dit jaar dan ook op een voortzetting van de groei van het bedrijfsresultaat bij zijn kernbedrijven.

De Vries zal evenwel geen bestuursvoorzitter van beursfonds NedSense blijven. Vorige week werd aangekondigd dat Value8 daarin een aantal belangen in middelgrote ondernemingen onderbrengt, om de organisatie wat simpeler te maken.

De scheidslijn is volgens De Vries puur op basis van omvang getrokken. Het is dan ook niet zo dat MKB Nedsense, zoals het na afronding van de deal in het eerste kwartaal van 2018 gaat heten, alle minder goed lopende deelnemingen krijgt.

Beleggen in NedSense

De Vries benadrukt dat beleggen in NedSense interessant kan zijn voor mensen die bijvoorbeeld graag in Nederlandse mkb-bedrijven willen investeren. ,,Het zijn prima bedrijven. De portefeuille heeft er baat bij als er toegang is tot de kapitaalmarkt en kan waarde creëren voor de aandeelhouders.’’

Met de overgang van in totaal zeven belangen naar NedSense is een voorlopige overnamesom gemoeid van 15 miljoen euro. Dat bedrag komt straks als vordering op NedSense in de boeken van Value8 te staan. Aangezien Value8 meerderheidsaandeelhouder is van NedSense verandert er voor de betrokken bedrijven zelf niet veel.

LEES OOK: Ex-analist Roel Gooskens ziet moment van de waarheid voor Value8 in 2018: Rabobank wil z’n lening terug