• VodafoneZiggo waarschuwt klanten woensdag dat hun persoonlijke gegevens mogelijk naar buiten zijn gekomen bij een datalek bij marktonderzoeker Blauw
  • Blauw laat weten dat veertien partnerbedrijven zijn getroffen door het datalek. NS liet dinsdag weten klanten te hebben gewaarschuwd.
  • De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten, meldt een woordvoerder van Blauw. Hij wil niet zeggen wie de softwareleverancier was of welke bedrijven zijn getroffen.
  • Lees ook: NS waarschuwt bijna 800.000 klanten voor datalek via software van partnerbedrijf

VodafoneZiggo waarschuwt klanten woensdag dat hun persoonlijke gegevens mogelijk naar buiten zijn gekomen bij een datalek. De telecomaanbieder werkt samen met marktonderzoeker Blauw en bij een softwareleverancier van dat bedrijf hebben buitenstaanders toegang gekregen tot persoonlijke data.

De persoonsgegevens van ongeveer 700.000 klanten van VodafoneZiggo zijn op straat komen te liggen door een datalek. Volgens VodafoneZiggo gaat het met name om gegevens als namen en e-mailadressen. “Wij zijn nog nader onderzoek aan het verrichten. Voor zover wij nu weten gaat het niet om bankgegevens en wachtwoorden.”

Volgens Blauw zijn veertien partnerbedrijven getroffen door het datalek. NS liet dinsdag weten klanten te hebben gewaarschuwd. Een woordvoerster van VodafoneZiggo laat weten een van de veertien bedrijven te zijn.

VodafoneZiggo laat weten een melding te hebben gedaan bij bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en verder onderzoek te doen. Albert Heijn, Etos, bol.com en Vattenfall zijn ook klant bij Blauw, maar laten weten niet getroffen te zijn door het datalek.

Eerder waarschuwde de Nederlandse Spoorwegen al dat de persoonsgegevens van ongeveer 780.000 klanten mogelijk waren betrokken bij hetzelfde datalek.

Blauw kreeg vrijdag bericht dat een onbevoegde toegang had tot het netwerk van de softwareleverancier. Maandag bevestigde deze leverancier dat er daadwerkelijk gegevens waren gestolen. Het bedrijf onderzoekt nog welke gegevens precies zijn gestolen of bekeken door onbevoegden. De toegang tot de persoonsgegevens is inmiddels afgesloten, meldt een woordvoerder van Blauw. Hij wil niet zeggen wie de softwareleverancier was of welke bedrijven zijn getroffen.

LEES OOK: Explosieve stijging cyberaanvallen bij bedrijven: criminelen richten zich sterker op IT-leveranciers van MKB-bedrijven.