• Twee op de vijf Nederlanders is bereid vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat.
  • De auto laten staan of geen vlees eten zijn minder populaire opties om de CO2-uitstoot omlaag te brengen.
  • Minder dan een tiende van de Nederlanders past momenteel zijn levensstijl radicaal aan om klimaatverandering tegen te gaan.

Nederlanders zijn het meest bereid vliegen op te geven als dat bijdraagt aan een beter klimaat. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van hun jaarlijkse klimaatenquête.

Daarna volgen stoppen met het eten van vlees, videostreaming en nieuwe kleding kopen. Nederlanders zijn het minst bereid om de auto te laten staan.

42 procent van de Nederlanders zegt het vliegen te willen opgeven, tegenover 10 procent die zegt de auto te willen laten staan. Met name ouderen en mensen die in landelijke gebieden wonen vinden dat lastig.

36 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan weer net zo veel te gaan vliegen zoals vóór de pandemie. Dit is vijf procentpunt hoger dan het Europees gemiddelde.

Vrouwen geven liever vlees op dan nieuwe kleding

Het merendeel van de mensen (67 procent) zegt al minder vlees te eten, nog eens 19 procent zegt dat te willen opgeven.

Tussen mannen en vrouwen zit weinig verschil, behalve bij kleding en vlees eten. Vrouwen zijn veel meer geneigd geen vlees meer te eten, maar minder geneigd om geen nieuwe kleding te kopen. Bij mannen is dat precies andersom.

Driekwart van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar zegt gemotiveerd te zijn om zich in te spannen voor een beter klimaat. Opvallend genoeg zeggen juist relatief veel jongeren weer te willen gaan vliegen als de pandemie voorbij is.

Jongeren vinden het het moeilijkst om met videostreamingdiensten als Netflix te stoppen. Servers en netwerken gebruiken veel energie om films en series bij mensen thuis te krijgen. Dat zorgt voor uitstoot van broeikasgassen, zolang de meerderheid van elektriciteit met fossiele brandstoffen wordt geproduceerd.

Minder dan een tiende past levensstijl radicaal aan

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl.

"Dit onderzoek toont aan dat er aan de ene kant behoorlijke bereidheid is om de klimaatcrisis aan te pakken, maar aan de andere kant dat de radicale wijzigingen die mensen willen doorvoeren veel minder zijn", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor.

Daarnaast stemt het de EIB positief dat ruim een vijfde van de Nederlanders door klimaatverandering minder wil gaan vliegen en ruim een derde in eigen land op vakantie wil vanwege uitstootvermindering.

"Mensen lijken erover na te denken. En niet meer vliegen zou ik best een radicale wijziging willen noemen", aldus Sweeney-Bindels.

Wel lijken Nederlanders alleen bereid om klimaatvriendelijk gedrag te vertonen als dit hun comfort niet aantast of geen extra inspanning vereist.

"Maar 18 procent is bereid CO2-compensatie te betalen voor vliegen. Zodra het wat gaat kosten, gaat de bereidheid omlaag", aldus Sweeney-Bindels.

Coronacrisis heeft mogelijk invloed op de antwoorden

De coronacrisis heeft mogelijk invloed gehad op de respons. Volgens de enquête maakt zo'n 58 procent van de Nederlandse burgers zich momenteel meer zorgen over het krijgen van corona dan over de gevolgen van klimaatverandering op de lange termijn.

Vanwege de angst om corona op te lopen, mijdt ruim twee derde het openbaar vervoer. Dat kan een reden zijn om extra belang aan het bezit van een eigen auto te hechten.

Daarnaast worden de toekomstige reisplannen momenteel zowel door de pandemie als door bezorgdheid over het klimaat bepaald, aldus de EIB. Het risico om het coronavirus op het vliegveld of in het vliegtuig op te lopen is hoog. Dat kan een extra ontmoediging zijn om op die manier te reizen.

LEES OOK: Deze vegan koekjesbakker maakt roze koeken en brownies van peulvruchten en restgroenten: ‘Plantaardig kan net zo lekker zijn’