• Freelance redacteur Beth Windsor van Insider heeft 10 jaar lang als stewardess gewerkt en geleerd hoe je je vliegvakantie zo comfortabel en soepel mogelijk maakt.
  • Als je alleen handbagage meeneemt in plaats van een hele koffer, scheelt dat zowel bij vertrek als bij aankomst veel tijd op het vliegveld.
  • Ze raadt iedereen ook aan om een schoen in je hotelkluis te stoppen en hotels direct te benaderen om te kijken of ze lagere tarieven hanteren dan boekingplatforms.
  • Lees ook: Dit zijn de beste 5 en de slechtste 5 plekken in een vliegtuig, volgens een ervaren stewardess

Ik heb tien jaar als stewardess gewerkt. En ook sinds ik ben gestopt met dat werk ben ik de wereld over blijven vliegen. Ik ben in totaal al in 74 verschillende landen geweest.

Met al dat globetrotten weet ik inmiddels heel goed hoe je de reis zo soepel en leuk mogelijk kan maken.

Dit zijn 10 tips die ik heb geleerd tijdens mijn jaren als stewardess en waar ik tegenwoordig nog steeds mijn voordeel mee doe.

Blijf wakker tot het echt bedtijd is als je aankomt in een nieuwe tijdzone

Na een nachtvlucht vond ik het altijd heel verleidelijk om gelijk mijn hotelbed in te duiken. Maar om aan de nieuwe tijdzone te wennen, kan je beter wakker blijven.

Ik had voor mezelf de regel om een kort slaapje te doen als ik in de ochtend was geland, maar dwong mezelf wakker te blijven tot de avond als ik na het middaguur aankwam.  

Door mezelf op die manier door de eerste dag heen te slaan wende ik sneller aan de nieuwe tijdzone, sliep ik 's nachts beter en had ik minder last van een jetlag. 

En als het dan eenmaal tijd is om te gaan slapen, vergeet dan niet een wekker te zetten zodat je niet de hele volgende ochtend doorslaapt.

Neem geen grote koffer mee, maar alleen handbagage

Foto: Europa Press News / Contributor / Getty Images

Toen ik stewardess was, heb ik mezelf aangeleerd alleen een rolkoffertje en een handtas mee te nemen.

Zo had ik altijd al m'n spullen bij de hand en liep ik minder risico bagage kwijt te raken ergens aan de andere kant van de wereld. Door met alleen handbagage te reizen, vermeed ik ook lange rijen op de luchthaven voor het inchecken van de bagage en bij aankomst in de bagagehal.

Lees ook: Ik ben 2 jaar stewardess geweest. Hier zijn 5 dingen die ik altijd in mijn handbagage stop – en 4 die ik nooit meeneem

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogen passagiers een rolkoffer en een handtas of klein rugzakje meenemen het vliegtuig in, maar het is goed om vooraf even goed het bagagebeleid te controleren.

Als je alles in je handbagage mee moet nemen, kan je het beste je jas en laarzen dragen in het vliegtuig, zodat je ruimte overhoudt in je rolkoffertje. 

Als je toch met een grote koffer wil reizen, koop dan een bagagetracker en 'packing cubes'

Bagagetrackers en 'packing cubes' (vierkante afsluitbare bagagezakken) maken reizen met een koffer veel comfortabeler. 

Ik had gewild dat trackers zoals Apple AirTags al bestonden toen ik nog stewardess was. Je kan ze makkelijk in je koffer stoppen om die helpen terug te vinden als die onverhoopt in het verkeerde vliegtuig meegaat.

'Packing cubes' waren echt mijn beste vriend op langere reizen waarbij ik veel spullen mee wilde nemen. Ze zorgen voor duidelijk afgebakende en daarmee gestructureerde ruimtes in je koffer. Dat scheelt je veel tijd als je iets specifieks zoekt.

Stop een schoen in je hotelkluis

Het is heel erg als je er nadat je uit je hotel vertrokken bent achterkomt dat je belangrijke documenten en spullen nog in de hotelkluis liggen. 

Ik heb een simpele oplossing om deze fout te voorkomen: stop ook een schoen bij je belangrijke spullen in de safe, bij voorkeur van het paar dat je op de dag van vertrek wil dragen. Je zal het hotel niet op een schoen verlaten, dus dit is een goede manier om je eraan te helpen herinneren je spullen uit de kluis te halen.

Dit was het eerste advies dat ik kreeg van een collega toen ik net was begonnen als stewardess. Ik vond het zo'n nuttige tip dat ik die in loop der jaren aan talloze andere collega's en passagiers heb doorgegeven.

Zo kan je zonder strijkijzer de kreukels uit je kleren halen

Veel hotelkamers hebben geen strijkijzer en dat was lastig in mijn tijd als stewardess, omdat mijn uniform er altijd netjes en kreukvrij uit moest zien. 

Om niet te hoeven betalen voor het laten strijken van je kleren of te hoeven wachten op een gemeenschappelijk strijkijzer, neem ik altijd een 'travel steamer' mee, een kleine draagbare stomer.

En als je daar toch geen ruimte voor kan maken, dan kan je de föhn van je hotelkamer op de hoogste stand zetten en de hete lucht naar je kleding blazen. 

En je kan anders ook je kleding in de badkamer hangen, de douche op de hoogste temperatuur zetten en vervolgens de deur 10 minuten dichtdoen. In mijn ervaring haalt de stoom dan de kreukels uit je kleren. 

Download een vertaalapp voordat je aankomt in een vreemd land

Download voordat je aankomt op een buitenlandse bestemming een vertaalapp, zoals Google Translate, in de lokale taal, zodat je die offline kan gebruiken. 

Deze tip heeft mij heel goed geholpen tijdens reizen naar landen waar weinig Engels wordt gesproken en internet lang niet overal beschikbaar is. Zelfs als de vertaling niet helemaal perfect is, kan de app je boodschap prima overbrengen.

Ik raad ook aan om voor aankomst een wisselkoersapp te downloaden, zodat je ook die offline kan gebruiken.

Neem genoeg medicijnen mee voor je reis en hou daarbij rekening met noodgevallen

Foto: Tetra Images/Getty Images

Op reis kan je lang niet altijd voor jou noodzakelijke medicijnen kopen, zoals je thuis gewend bent.

Altijd als ik ga vliegen neem ik een basisvoorraadje medicijnen mee. Ik raad ook aan een reservepakketje mee te nemen voor het geval je medicijnen kwijtraakt of je reis langer duurt dan verwacht.

Zorg wel dat je de regels op de plek van bestemming goed controleert voordat je op reis gaat. Sommige medicijnen die thuis wel zijn toegestaan, zijn in andere landen verboden. 

Neem direct contact op met je hotel om te vragen naar het laagste tarief

Veel mensen denken dat je op boekingplatforms de laagste prijzen kan vinden, maar dat is lang niet altijd het geval. Als je een specifiek hotel op het oog hebt, bel of mail daar dan naartoe om te vragen naar het laagste tarief.

Dat heeft mij verrassend vaak een goedkoper verblijf opgeleverd. En soms kreeg ik een betere kamer voor dezelfde prijs. 

Als je rustig wil slapen, vraag dan om een kamer die in een ander deel van het hotel zit dan het zwembad of de recreatieruimte

LEES OOK: Ga je vliegen? Dit moet je altijd meenemen, volgens een piloot, twee stewardessen en een ervaren reiziger