Het is voor een stewardess niet makkelijker om voor de kerst naar familie of vrienden te reizen. Maar vaak zijn ze wel beter voorbereid op vliegen tijdens die drukke periode dan de gemiddelde reiziger.

Dat geldt in elk geval voor ‘CiCi’, een stewardess die al jaren voor een grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij werkt. Ze heeft Insider uit privacyoverwegingen en het belang van haar werkgever gevraagd haar volledige naam geheim te houden (Insider heeft de arbeidsrelatie van CiCi met de luchtvaartmaatschappij bevestigd).

CiCi geeft haar 640.000 volgers op TikTok en Instagram onder de gebruiksnaam @cici.inthesky regelmatig reistips en deelt haar vier allerbeste tips voor de periode rond de feestdagen met Business Insider.

Passagiers in de rij op de luchthaven van Frankfurt. Foto: Andre Pain/AFP via Getty Images

1) Houd het weer in de gaten

De dag voordat ze gaat vliegen — en zeker in december — maakt CiCi gebruik van een aantal online tools om in te schatten of er vertragingen of annuleringen te verwachten zijn. Daaronder valt bijvoorbeeld FlightAware, dat nauwlettend vluchten volgt en vertrektijden in de gaten houdt.

Ze kijkt daarbij niet alleen naar het weer op de plekken van aankomst en vertrek, maar ook naar waar haar toestel daarvoor aan het vliegen is, omdat vertragingen een sneeuwbaleffect kunnen veroorzaken. Als CiCi bijvoorbeeld een vlucht heeft vanuit Chicago, checkt ze bij FlightAware waar het toestel vandaan komt en of daar sprake is van slecht weer.

"Met die extra kennis krijg je de juiste mindset", legt ze uit. Het is volgens CiCi een manier om je mentaal voor te bereiden op de reis en mogelijke vertragingen, zodat je ook een backup-plan kan maken om toch op de plaats van bestemming aan te komen.

2) Boek de eerste vlucht in de ochtend

"Ik vlieg altijd zo vroeg mogelijk", zegt CiCi.

Dat doet ze omdat het vliegtuig en de bemanning in de meeste gevallen al op de luchthaven van vertrek zijn en de kans dus groter is dat alles klaar is om op tijd te vertrekken.

CiCi erkent dat slecht weer nog steeds vertragingen kan veroorzaken, maar die hebben voor een vroege vertrekker veel minder snel een kettingreactie tot gevolg dan voor mensen die later op de dag gaan vliegen.

Foto's van de snackbox en het kaartspel dat CiCi meeneemt. Foto: @cici.inthesky/Instagram

3) Neem spullen mee voor vertragingen

CiCi houdt vooral rondom de feestdagen altijd rekening met vertragingen en pakt daar de nodige spullen voor in.

Dat betekent dat ze driedubbel controleert of ze al haar opladers bij zich heeft en extra snacks meeneemt. Ook maakt ze ruimte in haar handbagage voor een kaartspel, zodat ze wat leuks te doen heeft met haar familie als ze lang moeten wachten op een vliegveld.

Maar het belangrijkste is volgens CiCi om geduldig te blijven. "Onthoud dat je nooit weet wat iemand anders moet doorstaan."

4) Download de app van de luchtvaartmaatschappij

"Zorg dat je de app van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt downloadt op je telefoon", zegt CiCi.

De app stuurt een alert bij vertragingen of als de gate van je vlucht verandert. Ook komt het volgens CiCi goed van pas als je met de klantenservice wil spreken. "Je kunt zoveel effectiever communiceren via de app in plaats van te wachten aan de telefoon of in de rij te staan op het vliegveld", zegt ze.

LEES OOK: De 7 meest irritante dingen die passagiers doen in het vliegtuig, volgens medepassagiers