Grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank hebben ook in het derde kwartaal van 2018 de meeste zelfstandigen (zzp’ers) onder hun klanten. De relatief jonge bank Knab bezet een sterke vierde plek.

Dit blijkt uit een deze week verschenen inventarisatie van Rompslomp, een aanbieder van administratieve software. Rompslomp bekeek 500.000 geanonimiseerde facturen van ondernemers die de software gebruiken en analyseerde welke banken betrokken waren bij het betaalverkeer.

ING trekt net als eerdere jaren de meeste zzp’ers: ruim 33 procent van de zelfstandige ondernemers uit het onderzoek bankiert bij ING, gevolgd door Rabobank (28 procent) en ABN Amro (17 procent).

Knab heeft de voorbije jaren een behoorlijk marktaandeel voor zichzelf weten uit te hakken en klokt nu in op ruim 10 procent. Bunq, eveneens online begonnen, haalt nét de 1 procent marktaandeel. De andere spelers zijn ASN (1,4 procent), Triodos (1,6 procent) en SNS ( 2,3 procent).


 
Rompslomp constateert een daling van het aandeel van zzp’ers bij Rabobank in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook Triodos, ASN en SNS verliezen marktaandeel in deze periode. ABN Amro en Knab winnen juist.

De keuze voor één van de drie grootbanken kan te maken hebben met het starterspakket dat Rabobank, ABN en ING aanbieden. Ook Knab heeft een korting van 50 procent op de kosten voor ondernemers. De nieuwe bank biedt ook een speciale zzp-rekening aan die je al voor 5 euro per maand hebt.

De oprichter van Rompslomp, Jaap van der Meer, stelt echter dat je als startende ondernemer op meer moet letten dan lage kosten. "Kijk goed naar wat er bij je bedrijf past. Als ondernemer ben je veel met je bankzaken bezig. Kijk dus ook zeker naar het gebruiksgemak van online bankieren. Of hebben ze bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijke app waarmee jij eenvoudig je zakelijke betalingen kunt doen?"

LEES OOK: Zzp’er: neem de inflatie mee in je uurtarief, anders verdien je elk jaar minder