De coronacrisis heeft op veel fronten versneld veranderingen afgedwongen. De versterkte digitalisering van werkprocessen is één van de meest in het oog springende ontwikkelingen. Daarbij is er veel discussie over de voor- en nadelen van videovergaderingen.

In de tweede aflevering van de podcast The Next Move bespreken CEO Lieke Schepers van Yacht en country manager Benelux Marcel Molenaar van LinkedIn onder meer wat ze opvalt aan virtuele meetings via Zoom, Teams of Hangouts.

“Deels mis je de levendige discussie in zo’n virtuele meeting”, geeft Schepers aan. “Maar het is ook zo dat iedereen eigen spreektijd heeft. Steeds is één iemand aan het woord en staan de anderen op mute. Ook de collega’s die misschien iets minder goed uit hun woorden komen of iets langer moeten nadenken over hun standpunt krijgen zo de tijd om hun mening te geven. En de rest luistert. Moeilijke discussies worden daardoor echt beter, inclusiever. Je maakt meer gebruik van het talent en de invalshoeken van ieder individu.”

Molenaar geeft aan dat degene die een videocall leidt wel goed duidelijk moet maken wat hij of zij verwacht qua interactie. “Als je in een call zit en je stelt een vraag, maar aan niemand specifiek, dan blijft het sneller stil dan bij een meeting waarbij je met elkaar aan tafel zit. Je moet dus actief aangeven wat je verwacht en mensen directer vragen wat ze ergens van vinden bij virtuele vergaderingen.”

Schepers en Molenaar gaan in de tweede aflevering van The Next Move in op een breed scala aan onderwerpen: kansen en uitdagingen op de arbeidsmarkt, de rol van leiders bij het coachen van hun werknemers, het belang van leren en scholing, en de toekomst van hybride werken, thuis en op kantoor.

Als bemiddelingsspecialist voor hoogopgeleide professionals heeft Yacht goed zicht op de ontwikkelingen bij het topsegment van werkend Nederland. Zakelijk platform LinkedIn volgt in brede zin de polsslag van de arbeidsmarkt en de economie met datagedreven onderzoek.

De podcast van Business Insider Nederland wordt gepresenteerd door Diederik Heinink, strategisch adviseur en auteur van het boek The Era of the Who, over leiderschap in een snel veranderende wereld waarin veeleisende en kritische consumenten steeds hogere eisen stellen aan bedrijven en merken.

Beluister hieronder de tweede aflevering van The Next Move met Lieke Schepers en Marcel Molenaar:


LUISTER OOK: Podcast The Next Move: ‘Het is makkelijker om de winkel te verbouwen als-ie dicht is’ – CEO’s Elske Doets en Mattijs ten Brink over de reissector