Zo’n 60 procent van de Nederlandse ondernemers vindt dat het Nederlandse vestigingsklimaat de afgelopen vijf jaar is verslechterd, zo schrijven de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede kamer.

Ook zegt bijna 30 procent van de ondernemers dat ons land niet aantrekkelijk meer is om investeringen te doen als gevolg van het overheidsbeleid. Om aantrekkelijk te zijn voor investeringen “moet de voorspelbaarheid van het overheidsbeleid beter, want wie investeert wil weten waar hij aan toe is”, aldus de organisaties.

Daarbij wijzen de ondernemersorganisaties onder meer op “de stapeling van regels” waar ondernemers tegenaan lopen. De ondernemers stellen ook vast dat het rendement op investeringen in Nederland lager is dan elders in Europa en in de Verenigde Staten.

Hierdoor is er sprake van een “exodus van zowel grote bedrijven als start-ups uit Nederland”, zo schreef voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW vorig jaar in een opiniestuk in NRC. Ze benoemt dat na Unilever en Shell, baggeraar Boskalis nu ook uit ons land overweegt te vertrekken.

De organisaties dringen er daarom ook op aan dat er in versneld tempo nieuwe infrastructuur moet komen voor schone energie. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld nieuwe netwerken voor waterstof, CO2 en elektriciteit. "Andere landen zitten namelijk niet stil om deze randvoorwaarden in te vullen en bedrijven daarmee tot investeringen te verleiden, zoals de VS en Duitsland", aldus VNO-NCW.

LEES OOK: Overnamemarkt voor Nederlandse MKB-bedrijven koelt af: daling aantal transacties en verkoopprijzen in tweede helft van 2022