• Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met quarantaineverzuim.
  • Werknemers die niet kunnen komen werken, dienen wel volledig doorbetaald te worden.
  • In een poging om werknemers weer vlot aan de bak te krijgen, neemt de vraag naar sneltesten onder werkgevers toe.
  • Commerciële bureaus spelen massaal in op deze vraag.

Werkgevers krijgen steeds vaker te maken met quarantaineverzuim, zegt werkgeversvereniging AWVN maandag tegen NU.nl.

Mede door de CoronaMelder-app geven werknemers met regelmaat aan niet te kunnen komen werken. Wel dienen zij volledig doorbetaald te worden.

Omdat werknemers in verplichte quarantaine niet als ziek gemeld kunnen worden, kan er door werkgevers geen beroep worden gedaan op de verzuimverzekering.

Ook de NOW-regeling, die sinds oktober dient als tegemoetkoming in de loonkosten, is lang niet altijd de oplossing. Om hiervoor in aanmerking te komen, dienen bedrijven aan een aantal voorwaarden te voldoen – waaronder minstens 20 procent omzetverlies.

Als gevolg van het quarantaineverzuim gaan werkgevers over tot twee vormen van actie. Enerzijds raden zij het gebruik van de CoronaMelder af, wat de kans op quarantaine onder werknemers verkleint, zo melden vakbonden CNV en FNV aan Trouw.

Anderzijds neemt de vraag naar corona sneltesten onder werkgevers toe – in een poging om werknemers weer vlot aan de bak te krijgen.

Commerciële bureaus bieden sneltests

Commerciële bureaus spelen in op de vraag naar sneltests onnder werkgevers, signaleert De Telegraaf maandag.

Paramedicus Marc Notenboom van Covid.Limited, een van deze sneltest-initiatieven, hoopt naar honderd locaties uit te groeien, zo zegt hij tegen de krant.

Afhankelijk van de gekozen test, waarvan de uitslag binnen 15 minuten volgt, variëren de prijzen bij Covid.Limited van 59 tot 99 euro.

Bij een negatieve test krijgt men een door artsen gecertificeerd document wat zowel werken als internationaal reizen toestaat.

Virologen zijn kritisch over zulke sneltests, aldus De Telegraaf. Deze zouden onbetrouwbare uitslagen kunnen geven voor mensen zonder klachten.

LEES OOK: Tweede golf lijkt maar beperkte invloed te hebben op ziekteverzuim