Verzekeraar NN Group en gespecialiseerd verzekeringsbedrijf Athora nemen verzekeraar Vivat over van het Chinese Anbang. Dat werd vrijdag bekendgemaakt in een verklaring.

Athora verkrijgt de zogeheten leven-activiteiten van Vivat, waaronder Reaal verzekeringen, en het vermogensbeheer. NN, het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, neemt de niet-leven-activiteiten over als nieuwe eigenaar van Vivat Schadeverzekeringen. Daar betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro voor. Volledige financiële details werden niet verstrekt.

Alle merken van Vivat, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven op de Nederlandse markt bestaan. Het hoofdkantoor van Vivat blijft in Amstelveen. Naar verluidt hadden ook ASR, en Aegon samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone interesse in een overname van Vivat.

Vivat opgedeeld: schadetak en levensbedrijf apart verder

NN stelt dat met de overname zijn positie op de Nederlandse markt wordt versterkt. Het is de bedoeling dat de transactie in het eerste kwartaal van 2020 wordt afgerond. Topman Lard Friese zei in een toelichting dat na de overname van Delta Lloyd in 2017 het bedrijf waardevolle ervaring heeft opgedaan met het succesvol integreren van bedrijfsactiviteiten.

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. en van de grotere aandeelhouders van Athora is Apollo Management, een private-equitybedrijf. Topman Michele Bareggi verklaarde dat met de deal Athora zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf aan te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

Vivat werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

LEES OOK: De rente blijft mogelijk nog heel lang laag – dit zijn de gevolgen voor je hypotheek, spaargeld, pensioen en autofinanciering