De baas van je grootste concurrent binnenslepen als nieuwe topman. Verzekeraar Aegon doet een opmerkelijke zet. Topman Lard Friese van verzekeraar NN Group naar concurrent Aegon om eenzelfde rol te gaan vervullen. Zijn afscheid bij NN is per direct.

De rol van topman, als opvolger van Alex Wynaendts, bij Aegon neemt hij in het voorjaar van 2020 op zich. Friese wordt bij NN opgevolgd door David Knibbe.

Friese is geen onbekende bij Aegon. Tussen 1993 en 2003 was hij ook al werkzaam bij de verzekeraar. In 2008 ging hij aan de slag als bestuursvoorzitter van Nationale-Nederlanden, de voorloper van NN Group. Zijn rol als topman van NN Group vervulde hij sinds 2014.

In zijn periode als bestuursvoorzitter bij NN Group leidde Friese de afsplitsing van de verzekeraar van ING Group en de beursgang van de onderneming. Ook werd onder zijn leiding verzekeraar Delta Lloyd overgenomen en werd er een deal gesloten over de overname van de niet-levensverzekeringen van Vivat.

Opmerkelijke wissel Lard Friese van NN Group naar Aegon

Bij NN Group vinden ze het te ver gaan om te zeggen dat ze verrast zijn door de stap van Friese. Volgens een woordvoerder kan het altijd gebeuren dat een bestuurder vertrekt. Om die reden heeft het bedrijf altijd een “solide proces voor opvolging” op de plank liggen en kon NN Group snel een opvolger bekendmaken.

Het vertrek van Wynaendts bij Aegon komt niet als een verrassing. Hij had eind vorig jaar al aangegeven langer aan te zullen blijven, maar dat de leiding van Aegon wel op zoek zou gaan naar een opvolger. Wynaendts diende 11 jaar als topman van de verzekeraar, waar hij 1997 aan de slag ging.

Wynaendts zal de komende maanden nog werkzaam blijven als topman van Aegon. Hij zal Friese in zijn eerste maanden als hoogste baas van Aegon ook bijstaan, mits aandeelhouders van Aegon op 15 mei instemmen met zijn benoeming. Verder zal de scheidend-topman tot september 2020 beschikbaar zijn als adviseur van Aegon.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Deze sollicatievraag bepaalt of je goed scoort als leider in de ogen van Richard Branson