Verzekeraar Aegon heeft naar eigen zeggen sterke verkopen behaald bij zijn Amerikaanse activiteiten in het derde kwartaal. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde financiële update.

Het bedrijf heeft zich grotendeels teruggetrokken van de Nederlandse markt na de verkoop van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR in juli. Door die samenvoeging is een van de grootste verzekeraars in Nederland ontstaan.

Voor heel 2023 rekent Aegon er nu op dat de verschillende bedrijfsonderdelen operationele opbrengsten realiseren van circa 1,2 miljard euro, tegen een eerder prognose van ruim 1 miljard euro.

Beleggers beloonden het aandeel Aegon donderdag met een koersstijging van bijna 4 procent.

In de VS verkocht dochter Transamerica in het derde kwartaal nieuwe, individuele levensverzekeringen ter waarde van 118 miljoen euro, een stijging van 10 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Ook bij de levensverzekeringen in Brazilië gingen de zaken goed, aldus Aegon. Daar verdubbelden de verkopen van nieuwe levensverzekeringen bijna tot 49 miljoen euro, vergeleken met het derde kwartaal van 2022.

Op de Britse markt had het bedrijf te maken met aanhoudend moeilijke economische marktomstandigheden, waardoor de klantactiviteit werd gedrukt, zegt Aegon.

Aegon wil zich volop richten op de Verenigde Staten. Zo wil het bedrijf de Amerikaanse tak Transamerica onder meer laten groeien door het netwerk van adviseurs uit te breiden en wil Aegon groeien op de Amerikaanse pensioenmarkt. Het bedrijf regelt al de financiële kant van veel pensioenen in de VS en ziet op die markt nog meer kansen nu ook in de VS de vergrijzing toeslaat.

Vanwege de verkoop van vrijwel al zijn Nederlandse activiteiten heeft Aegon zijn zogeheten juridische zetel verhuist naar Bermuda, waardoor de Bermudaanse toezichthouder de hoofdverantwoordelijke is geworden voor de controle van het concern. Het hoofdkantoor staat nog wel in Nederland en ook op fiscaal gebied blijft het bedrijf 'inwoner' van Nederland, wat betekent dat de belastingregels van hier gelden voor de verzekeraar.

LEES OOK: Aegon vertrekt met vennootschap naar Bermuda en valt straks buiten Nederlands toezicht – hoofdkantoor blijft in Den Haag