Frank de Boer moet al na drie maanden (14 wedstrijden) vertrekken bij Internazionale. Vervelend voor de sportieve merites van de Nederlandse voetbalcoach, maar minder vervelend voor zijn bankrekening.

De Boer had een driejarig contract bij de Italiaanse topclub, waar hij naar verluidt 1,5 tot 2 miljoen euro per jaar zou verdienen. Dat zal nu worden afgekocht met een afkoopsom.

“Normaal wordt er over een eventuele afkoopsom behoorlijk onderhandeld”, zegt advocaat Richard van der Zwan, die gespecialiseerd is in sportzaken.

Volgens Van der Zwan wijst het spoedige vertrek er ook op dat er al duidelijke afspraken waren gemaakt.

Wat betreft de exacte bedragen blijft het gissen, maar het is gebruikelijk om de afkoopsom getrapt te laten verlopen. Als iemand al in het eerste jaar weg moet, ligt het bedrag hoger dan aan het einde van het contract. “Het zal niet om een misselijk bedrag gaan.”

Advocaat Chris Zeevenhooven, eveneens gespecialiseerd in sportzaken, onderschrijft dat:

"Hij raakt hier natuurlijk wel door beschadigd als coach, en dit is erg vervelend voor hem. Maar als ik dit zo zie, en als je ook kijkt naar door wie hij normaal juridisch wordt begeleid, zal hij hier niet armer van worden. Als je in deze branche wordt ontslagen, ben je niet zielig."

Niet zo gek ook, zegt Zeevenhooven, omdat je als coach een soort “ministeriële verantwoordelijkheid” draagt voor het presteren van een team, terwijl dat niet per se altijd aan jou ligt. "Je bent het boegbeeld van zo’n team, en daar staat ook een zak geld tegenover."

Sterker nog, volgens haar hebben trainers die vaak zijn ontslagen doorgaans meer op hun bankrekening dan trainers die lang bij dezelfde club blijven hangen.

Overigens is het niet heel ongebruikelijk om bij Internazionale zo snel weggestuurd te worden.

De afgelopen tien jaar versleet de club al tien trainers. Gian Piero Gasperini hield het ongeveer net zo lang uit als De Boer. Alle coaches die vroegtijdig weg moesten bij de club, kregen een aardig bedrag mee.

LEES OOK: 3 redenen waarom Frank de Boer vijf keer zo weinig verdient als Ronald Koeman