Frank de Boer gaat bij de Italiaanse topclub Inter Milaan naar verluidt 1,5 tot 2 miljoen euro per jaar verdienen. Zijn Nederlandse collega Ronald Koeman incasseert bij de Engelse middenmoter Everton bijna het vijfvoudige. Vanwaar dit verschil?

Aan het palmares van Internazionale uit Milaan ligt dat in ieder geval niet: dat is indrukwekkend. Achttien keer kampioen van Italië, drie keer de beste van Europa en een keer van de wereld.

Wie herinnert zich niet de halve finale van de Champions League, waarin de Italiaanse club onder aanvoering van Wesley Sneijder en de onuitstaanbare trainer José Mourinho het oppermachtig geachte Barcelona van Lionel Messi en Pep Guardiola te slim af was. Inter versloeg vervolgens het Bayern München van Louis van Gaal in de finale.

Dat was in 2010, net iets meer dan zes jaar geleden. Inter is nog altijd één van de grootste clubs ter wereld, vinden voetballiefhebbers.

Daar steekt de erelijst van Everton schril bij af. De club uit Liverpool behaalde weliswaar negen landstitels, waarvan de laatste in het seizoen 1986-87, Europees heeft Everton nooit veel klaar kunnen spelen.

Nederlandse trainers

Zowel Inter als Everton begint komend seizoen met een nieuwe trainer. En die komt in beide gevallen uit Nederland. Inter is in zee gegaan met Frank de Boer, zo maakte de club dinsdag bekend. Everton wist eerder al Ronald Koeman los te weken bij Southampton.

Op het eerste gezicht heeft De Boer de prominentste baan. Inter eindigde vorig seizoen als vierde in de Serie A, terwijl Everton teleurstellend als elfde eindigde in de Premier League.

Maar uit het salaris komt een ander beeld naar voren. Koeman ontvangt naar verluidt 7,5 miljoen per jaar om op de bank te zitten bij Everton. De Boer moet het in zijn eerste jaar doen met 1,5 tot 2 miljoen euro, exclusief bonussen.

Hoe kan het loonverschil zo groot zijn? Daarvoor zijn drie redenen aan te wijzen.

1. Everton is geen kleintje meer

Hoewel in de beleving van de gemiddelde voetbalfan Inter een veel grotere club is dan Everton, is dit op financieel gebied niet meer zo. De jaaromzet van beide teams was in het seizoen 2014-15 gelijk, blijkt uit cijfers die adviesbureau Deloitte verzamelde.

Dat de inkomsten van Inter sinds 2012 zijn teruggezakt tot 165 miljoen euro komt doordat de club zich niet wist te plaatsen voor de Champions League. Dat is komend seizoen niet anders: De Boer zal het moeten doen met wedstrijden in de minder lucratieve Europa League.

De opbrengsten van Everton zitten juist in de lift, omdat het net als veel andere Engelse clubs profiteert van de miljarden die tv-zenders neertellen voor de rechten van de Premier League. In het seizoen 2014-15 leverde Everton dat 114 miljoen euro op, ruim twee derde van de totale inkomsten. Inter moet het doen met een lager bedrag aan tv-gelden: 97 miljoen euro.

Dat verschil wordt de komende jaren alleen maar groter. Door een nieuwe tv-deal die deze zomer ingaat, mogen de Premier League-clubs de komende drie jaar samen 6 miljard euro verdelen, 70 procent meer dan in de periode 2013-2016. Dat betekent dat de omzet van Everton verder zal stijgen. Een vorstelijk salaris voor Koeman kan er daarom wel vanaf.

Ook qua ticketverkoop doet Everton het beter. Inter verkocht in het seizoen 2014-15 voor 22,2 miljoen euro aan kaartjes, terwijl Everton 24,6 miljoen euro verdiende op dat vlak.

In het stadion van de Italiaanse club passen weliswaar twee keer zoveel toeschouwers, maar het zit bijna nooit vol. Dat is een probleem waar meer Italiaanse ploegen mee worstelen: stadions zijn verouderd, waardoor het wedstrijdbezoek al jaren daalt.

Alleen qua merchandise en sponsorinkomsten scoort Inter beter dan Everton. Daarbij teren de Italianen op hun roemruchte verleden.

2. Nieuwe eigenaar, verschillende situaties

Beide clubs hebben niet alleen een nieuwe trainer, ze konden recent ook een nieuwe grootaandeelhouder verwelkomen.

De Iraanse zakenman Farhad Moshiri, die een geschat vermogen van 2 miljard dollar heeft, veroverde in februari van dit jaar een belang van 49,9 procent in Everton. Hij kondigde gelijk aan te willen investeren in de club, te beginnen met de trainer.

Moshiri schoof Roberto Martinez na drie wisselvallige seizoen aan de kant en plukte Ronald Koeman weg bij Southampton. Omdat het contract van Koeman nog een jaar doorliep, moest hij daarvoor een riante afkoopsom betalen van naar verluidt 6,4 miljoen euro.

Door zijn uitstekende prestaties bij Southampton kon Koeman een vorstelijk salaris bedingen. Met een jaarlijkse beloning van 7,5 miljoen euro behoort de voormalig vrijetrappenspecialist tot de tien best betaalde coaches van Europa. Maar Everton kan het betalen: de omzet stijgt de komende jaren door de tv-gelden alleen maar verder.

Inter daarentegen is overgenomen door een grote Chinese elektronicaketen. Suning Commerce Group legde in juni 270 miljoen euro op tafel voor een belang van 70 procent in de Italiaanse club. Suning was al eigenaar van de Chinese topclub Jiangsu Suning en gaf dit jaar grof geld uit om topspelers als Alex Teixeira en Ramires naar China te halen. Het past in de strategie van de Chinese president Xi Jinping om van China een voetbalgrootmacht te maken.

Maar bij Inter moet Suning noodgedwongen wachten met geld spenderen, omdat de club onder toezicht van de UEFA staat na het overschrijden van de Financial Fair Play-regels. In het boekjaar dat eindigt in 2016 mag het tekort van Inter maximaal 30 miljoen euro bedragen, in het seizoen 2018-19 moet de club break-even draaien.

Inter moet de zaken dus eerst financieel op orde hebben. Wat dat betreft is de club vast blij dat ze van de vorige trainer Roberto Mancini af zijn, die naar verluidt 5 miljoen euro per jaar verdiende. De Boer is meer dan de helft goedkoper.

3. Verschil in ervaring

Een zevende en een zesde plek wist de 53-jarige Koeman te behalen met Southampton in de Premier League. Weliswaar geen droomresultaat zoals dat van het nietige Leicester City afgelopen seizoen, maar zeker niet verkeerd gezien de begroting van de Zuid-Engelse club. Qua budget hoort Southampton in het rechterrijtje.

Niet voor niets werd Koeman dan ook genomineerd voor trainer van het jaar in het seizoen 2014-15, een eer die hij uiteindelijk moest laten aan José Mourinho die met Chelsea kampioen werd. Afgelopen seizoen behaalde Koeman met Southampton 63 punten, een clubrecord.

Koeman heeft al zestien jaar ervaring als coach, ook in het buitenland. Hij was trainer van het Portugese Benfica, het Spaanse Valencia en had de vaderlandse top drie onder zijn hoede. Wat dat betreft is het cv van De Boer (zes jaar bij Ajax) minder indrukwekkend, ook al werd hij vier keer op rij landskampioen.

Het verschil in trainerservaring op het hoogste niveau verklaart ongetwijfeld een deel van het verschil in salaris dat de twee oud-verdedigers komend seizoen ontvangen.

LEES OOK: Tijd om een hardnekkige mythe uit de voetbalwereld door te prikken: over shirtverkoop