• Het nieuwe kabinet zal vrijdagavond versoepelingen van de lockdown aankondigen voor winkels, het hoger onderwijs, contactberoepen en sport.
  • Volgens ingewijden zal er vanaf zaterdag onder meer op afspraak kunnen worden gewinkeld en mag er weer buiten gesport worden tot 20.00 uur.
  • Premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen de maatregelen vrijdag om 19.00 uur toelichten op een persconferentie.
  • Lees ook: Nieuwe minister van Economische Zaken Micky Adriaansens wil meer aandacht voor ondernemers in de coronacrisis

Het kabinet gaat de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport versoepelen per aanstaande zaterdag. Bronnen bevestigen na berichtgeving van onder meer De Telegraaf en RTL Nieuws dat men op afspraak mag winkelen, weer naar de sportschool kan en dat het hoger onderwijs opengaat.

Ook lijkt het kabinet voornemens om buitensporten voor volwassenen weer mogelijk te maken. Volgens RTL Nieuws zou dat weer kunnen tot 20.00 uur ’s avonds. Volgens De Telegraaf zijn er helemaal geen tijdsbeperkingen meer. Er mag nog steeds geen publiek aanwezig zijn.

Wel gelden er voorwaarden in de sectoren waar wordt versoepeld, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter in winkels. De horeca- en cultuursectoren blijven waarschijnlijk dicht.

Het kabinet overlegde donderdag op het Catshuis met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel over de stand van de coronacrisis. Vrijdag neemt de ministersploeg tijdens de ministerraad het definitieve besluit over de versoepelingen. Om 19.00 uur lichten premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) de besluiten toe tijdens een persconferentie. Het is Kuipers’ eerste persconferentie als minister van Volksgezondheid.

De huidige lockdown is tot en met vrijdag van kracht. De afgelopen dagen ontstond er steeds meer weerstand tegen de regels. Onder meer winkeliers dreigden hun zaak ondanks de maatregelen te openen. Minister Dilan Yeşilgöz leek weinig te voelen voor strengere handhaving. "Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen", zei ze woensdag.

Horeca wil ook open

De ruimte die er is om coronabeperkingen te versoepelen moet eerlijker verdeeld worden. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op uitgelekte kabinetsplannen. Volgens ingewijden blijven restaurants en cafés na de persconferentie van vrijdag dicht, terwijl de lockdown voor winkeliers, contactberoepen, het onderwijs en sport wel worden versoepeld. Veel horecaondernemers zullen rebelleren en zaterdag hun zaak toch opengooien, voorspelt Willemsen.

"De ruimte die er is voor versoepelingen moet gelijk worden verdeeld. Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat één op één veilig in te voeren is", zegt de KHN-voorzitter. Dat het kabinet de horecabranche nog niet van het slot haalt "zorgt voor veel maatschappelijke onrust". "Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden", zegt Willemsen over horecaondernemers die uit wanhoop toch hun zaak openen. De brancheorganisatie zelf zal nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, voegt hij daaraan toe.

Vertegenwoordigers van de brancheorganisatie hadden woensdag hun eerste kennismaking met de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. Dat was volgens Willemsen een goed gesprek, maar concrete toezeggingen deed de bewindsvrouw nog niet aan de horeca.

"Het lijkt er soms een beetje op dat men maatregelen treft om de maatregelen. We zijn het enige land in Europa dat dicht is. Onze minister-president lijkt te worstelen met een trauma door alles wat er afgelopen zomer is gebeurd. Daar is hij extreem voorzichtig van geworden en daar zijn wij de dupe van", zegt Willemsen.

Kappers: dit is de lifeline

Kappers laten weten "dolblij" te zijn als ze weer open zouden mogen. "Hier hebben we de afgelopen weken keihard voor gestreden", zegt een woordvoerster van kappersbrancheorganisatie ANKO.

"We hebben steeds gezegd dat we veilig kunnen werken, met mondkapjes en op afspraak bijvoorbeeld. We weten het natuurlijk pas zeker als premier Rutte het uitspreekt, maar dit zou fantastisch zijn. We hebben het gevoel dat we gehoord zijn. We zijn heel blij dat er nu hoop gloort. Voor ons ondernemers is dit de lifeline", aldus de woordvoerster.

Of de kappers ook direct weer genoeg personeel hebben om de coronacoupes bij te knippen kon de brancheorganisatie nog niet zeggen. Bedrijven kampen de laatste tijd met personeelstekorten door besmettingen met de omikronvariant van het virus. Die grijpt snel om zich heen.

ANKO zegt zodra bevestigd is dat de kappers ook daadwerkelijk open mogen het personeelstekort direct te monitoren. Daarnaast pleit de organisatie voor het versoepelen van quarantaineregels voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Dat zou het midden- en kleinbedrijf helpen bij het oplossen van ziekteverzuim.

ANKO zegt ook te gaan uitzoeken wat er in de toekomst nodig is om "nooit meer dicht te hoeven". "Dit moet gewoon de laatste lockdown zijn voor ons", aldus de woordvoerster.

Studentenvakbond: korte maar slechte periode afsluiten

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het "heel positief" dat het kabinet volgens Haagse bronnen aanstuurt op heropening van het hoger onderwijs en het mbo. "Als het klopt, zijn alle studenten heel blij met dit nieuws", reageert voorzitter Ama Boahene. "Dan kunnen studenten een korte, maar slechte periode afsluiten, waarin ze weer veel thuis op hun kamers zaten en weinig contact konden hebben met docenten en medestudenten."

De lockdown van de afgelopen weken, die ook het onderwijs weer trof, was voor veel studenten een "harde klap", zegt Boahene. "Zeker omdat het lange tijd heel goed ging in het hoger onderwijs." De LSVb denkt dat heropening qua coronarisico's "veilig en verantwoord" is.

De studentenvakbond kan zich ook vinden in het pleidooi van het Outbreak Management Team (OMT) om beter beschermende mondkapjes te gebruiken, maar daarbij moet volgens Boahene "wel rekening worden gehouden met de financiële positie van studenten". Ze oppert om de betere type 2-mondneusmaskers die het OMT voorstaat gratis beschikbaar te stellen aan studenten, net zoals al langere tijd gebeurt met zelftesten. Studenten kunnen die online aanvragen en krijgen ze dan thuisgestuurd. "Dat werkt prima."

Koepelorganisaties van de universiteiten en hogescholen wilden donderdag niet direct reageren op de berichten, omdat nog niet precies duidelijk is onder welke voorwaarden de instellingen weer fysiek open mogen.

De hele sector pleitte eerder deze week nog voor heropening. Fysiek onderwijs is volgens de instellingen "van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs én het welzijn van studenten".

LEES OOK: Van beddenbaas naar opperbaas: 7 dingen die je moet weten over de nieuwe ‘coronaminister’ Ernst Kuipers