• De allerrijkste Amerikanen zouden afgelopen jaar 114 miljard dollar hebben betaald aan de “ultramiljonairsbelasting” die de linkse senator Elizabeth Warren wil invoeren.
  • In tien jaar tijd zou met die belasting het grootste deel van het enorme coronasteunpakket van president Joe Biden gefinancierd kunnen worden.
  • Twee belastinginstituten hebben berekend hoeveel de vier rijkste Amerikanen – Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Mark Zuckerberg – ieder afzonderlijk zouden moeten betalen.

Amerikaanse miljardairs zouden in 2020 voor in totaal 114 miljard dollar aan belastingen hebben betaald als de “ultramiljonairsbelasting” die de Democratische senator Elizabeth Warren van Massachusetts heeft voorgesteld, zou zijn ingevoerd, zo stellen twee belastinginstituten.

Onder de ‘Ultra-Millionaire Tax Act’ zouden mensen met een vermogen tussen de 50 miljoen dollar en 1 miljard dollar daar jaarlijks 2 procent belasting over moeten betalen. Voor vermogens boven de 1 miljard dollar zou een belasting van 3 procent gelden.

Volgens Warren worden niet meer dan 100.000 Amerikaanse families geraakt door de belasting en zullen miljardairs de helft van het totale belastingbedrag betalen.

De ongeveer 650 miljardairs in de Verenigde Staten hebben een gezamenlijk vermogen van meer dan 4.200 miljard dollar, hebben Americans for Tax Fairness (ATF) en The Institute for Policy Studies Project on Inequality (IPS) berekend op basis van gegevens van Forbes. Hun vermogens zijn sinds de eerste lockdowns in maart 2020 werden ingesteld, met 44 procent toegenomen.

Gebaseerd op hun vermogens aan het eind van afgelopen jaar zouden deze miljardairs twee derde van het enorme coronasteunfonds van president Joe Biden van 1.900 miljard dollar kunnen betalen met de vermogensbelasting van Warren, stellen ATF en IPS.

Uit een analyse van de University of California in Berkeley blijkt dat de vermogensbelasting naar schatting 3.000 miljard dollar zou opleveren in de komende tien jaar.

Ongeveer een derde van de vermogensbelasting voor de superrijken zou betaald worden door de 15 rijkste Amerikanen, die een gezamenlijk vermogen hebben van 2.100 miljard dollar.

Warren heeft voorgesteld dat de opbrengsten zouden worden gebruikt voor investeringen in onderwijs, kinderopvang en infrastructuur.

Bekijk in de slideshow hieronder wat Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Mark Zuckerberg moeten betalen, de vier rijkste mensen van de Verenigde Staten aan het eind van 2020.

Dit zouden Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates en Mark Zuckerberg kwijt zijn aan de ‘ultramiljonairsbelasting’


LEES OOK: Donald Trump verdiende $1,6 miljard tijdens zijn presidentschap, maar heeft het Witte Huis armer verlaten dan toen hij er introk