De verkoop van appartementen gaat minder hard dan die van vrijstaande woningen.

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in juni met meer dan 21 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

In totaal wisselden vorige maand 21.686 huizen van eigenaar. Ten opzichte van mei is dat een stijging van de woningverkoop met 8,5 procent.

Van alle woningtypes lag de verkoop in juni hoger dan een jaar eerder. De sterkste stijging was te zien bij vrijstaande woningen (plus 42,3 procent). Bij appartementen was die het kleinst, met 12,7 procent.

Woningverkopen: aanbod verkrapt

Afgelopen week meldde makelaarsvereniging NVM dat er in het tweede kwartaal van dit jaar in totaal bijna 57 duizend woningen zijn verkocht, in lichte daling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat het maandcijfer van het Kadaster over juni afwijkt van de kwartaaltrend (inclusief juni) die de NVM rapporteerde, kan te maken hebben met het moment van registratie: het Kadaster baseert zich op de verkopen op het moment dat die notarieel worden vastgelegd, terwijl de NVM het moment van het tekenen van het koopcontract als uitgangspunt neemt. De cijfers van de NVM lopen daarom vaak iets voor op die van van het Kadaster.

Volgens de NVM is in ieder geval sprake van toenemende krapte op de huizenmarkt vanwege een dalend aanbod van te koop staande woningen. Aan de ene kant drijft dit prijzen op – een plus van gemiddeld 9 procent in het tweede kwartaal vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijk stagneert dus volgens de NVM de groei van het aantal transacties.

Lees ook op Business Insider

De trend die de NVM afgelopen week signaleerde zou dus ook zichtbaar moeten worden in de cijfers van het Kadaster voor de komende maanden.

Starters zitten klem

Starters lijken overigens het meest last te hebben van de verhitting van de huizenmarkt, zo stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag in een rapport over de eerste helft van het jaar.

HDN is een leverancier van hypotheeksoftware en ziet over hele linie van een opleving van het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken. In totaal werden in de eerste jaarhelft een recordaantal van ruim 185.000 aanvragen gedaan, 12 procent meer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Wat volgens het softwarebedrijf echter opvalt is dat starters “vrijwel niet in beweging komen”.

Circa 30 procent van de aanvragen was van een starter op de woningmarkt. In 2015 was nog 39 procent van de aanvragen van een starter, dus fors meer.

Het zijn dus vooral mensen die al een huis hebben en doorstromen, die actief zijn bij het aanvragen van nieuwe hypotheken.

LEES OOK: Dit doet de huizenmarkt bij jou in de buurt, de 10 grootste stijgers en 3 dalers