• De uitleg van Iran dat het land niet verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht 752 van Ukraine International Airlines, komt niet overtuigend over.
  • Een Iraanse luchtvaartexpert beweert dat het “wetenschappelijk onmogelijk” is dat een Iraanse raket het vliegtuig heeft geraakt, omdat de Boeing  juist een stuk lager vloog dan de 10 kilometer hoogte waarop de meeste commerciële vluchten plaatsvinden.
  • Maar Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten hebben bewijs dat twee luchtdoelraketten van Iran het vliegtuig hebben geraakt. Het vermoedelijk gebruikte raketsysteem, de SA-15 ‘Gauntlet’, is ontworpen voor lage tot middelhoge vlieghoogtes.

Na beschuldigingen dat Iran vermoedelijk verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht 752 van Ukraine International Airlines, wankelt de claim van Iran dat het “wetenschappelijk onmogelijk” zou zijn voor raketten van Iran om de Boeing 737-800 te hebben geraakt.

Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten hebben bewijs verzameld dat twee luchtdoelraketten uit het Sovjet-tijdperk zijn gebruikt door Iran om het vliegtuig neer te halen. Dat meldt CNN.

Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze hebben gezien dat Iraanse radarsystemen het vliegtuig in het vizier hebben genomen voordat het werd neergeschoten.

De crash, waarbij 176 mensen omkwamen, vond plaats terwijl het Iraanse leger raketten op Amerikaanse troepen afvuurde op militaire vliegbases in buurland Irak. Alle inzittenden – 82 Iraniërs, 63 Canadezen en 11 Oekraïners, maar ook 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten, stierven bij de crash. De Boeing stortte buiten de Iraanse hoofdstad Teheran neer, net nadat het vliegtuig vanuit Teheran was vertrokken.

Iran ontkent verantwoordelijk te zijn. De Iraanse luchtvaartautoriteiten zijn begonnen met een onderzoek, maar Iran wil de vluchtgegevens niet vrij geven.

“We zullen de zwarte dozen niet aan de vliegtuigbouwer en de Amerikanen geven”, zei Ali Abedzadeh, hoofd van het Iraanse luchtvaartbureau, aldus The Guardian. “Het is nog niet duidelijk naar welke land de zwarte dozen zullen gaan voor het onderzoek.”

Iran plane crash

Reddingswerkers op de rampplek in de buurt van het Imam Khomeini International Airport in Teheran op 8 januari. Foto: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images

Volgens een Iraanse luchtvaartexpert is het “wetenschappelijk onmogelijk” dat een Iraanse raket het vliegtuig heeft geraakt, omdat de Boeing 737-800 op bijna 2.500 meter hoogte vloog. Dat is veel lager dan de 10.000 meter waarop de meeste commerciële vluchten plaatsvinden.

Maar het raketsysteem dat vermoedelijk is gebruikt, de SA-15 ‘Gauntlet’ is juist ontworpen voor lage tot middelhoge vlieghoogtes.

Volgens de door Rusland gesponsorde nieuwsorganisatie Sputnik heeft het SA-15 systeem een bereik van zo’n 25 kilometer en kunnen de raketten een hoogte van ruim 10 kilometer bereiken. Het raketafweersysteem SA-15, dat volgens Sputnik tot acht korteafstandsraketten kan afvuren, kan meerdere vliegtuigen of inkomende raketten onderscheppen.

Iran heeft in 2005 voor ruim 630 miljoen euro raketafweersystemen van Rusland gekocht.

LEES OOK: De bij Teheran neergestorte Oekraïense Boeing 737-800 is volgens de VS en Canada neergehaald door een Iraanse raket