Een MH17-scenario: Het Oekraïense vliegtuig dat woensdag net buiten de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, is geraakt door een raket. Dat gebeurde waarschijnlijk niet met opzet. Dat hebben functionarissen van het Pentagon en medewerkers van de Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten gezegd tegen het Amerikaanse nieuwsblad Newsweek en nieuwszender CBS.

Alle 176 inzittenden van de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines kwamen woensdag om het leven. Volgens de Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten is het toestel geraakt door een raket afkomstig uit een door Rusland gebouwd Tor M-1 (SA-15) raketsysteem.

Amerikaanse satellieten hebben twee verdachte raketten gedetecteerd vlak voordat het vliegtuig explodeerde, meldt CBS News. De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er zeker van dat het om Iraanse raketten ging. Vermoedelijk had Iran het luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees voor Amerikaanse aanvallen op doelen in Iran.

In een door The New York Times geverifieerd filmpje dat op de sociale media circuleert is te zien hoe de raket woensdagochtend vroeg het Oekraïense toestel zou hebben geraakt.

Lees ook op Business Insider

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat er sprake van een vergissing kan zijn. Hij voegde eraan toe dat hij een “vreselijk gevoel” heeft over het neergestorte vliegtuig, maar dat hij geen bewijs heeft. “Iemand kan een fout gemaakt hebben”, zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, eraan toevoegend dat hij zijn bedenkingen had over de crash. Hij gaf geen verdere details.

Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie noemt de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket “onlogische geruchten”, aldus het Iraanse persbureau ISNA. “Wetenschappelijk gezien is het onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt, en dergelijke geruchten zijn onlogisch”, citeerde ISNA Ali Abedzadeh.

De Iraanse autoriteiten zeiden direct na het tragische ongeluk uit te gaan van een mechanisch probleem.

Canada gaat ook uit van neerschieten

Ook de Canadese regering gaat ervan uit dat het toestel is neergeschoten. Er is informatie uit meerdere bronnen dat de Boeing werd getroffen door een Iraanse grond-luchtraket, zei de Canadese premier Justin Trudeau donderdag in een toespraak voor de televisie.

Deze nieuwe informatie versterkt de noodzaak van een grondig onderzoek naar deze ramp, ging hij verder. “We hebben informatie uit meerdere bronnen, waaronder onze bondgenoten en onze eigen informatie. Het bewijs geeft aan dat het vliegtuig werd neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket,” aldus Trudeau.

Hij voegde eraan toe dat het neerschieten van het vliegtuig onopzettelijk kan zijn geweest. Het is volgens hem dan ook te vroeg om te kunnen zeggen wie verantwoordelijk is voor de ramp. Meer dan 170 mensen kwamen om het leven bij de vliegtuigcrash op woensdag, onder wie 63 Canadezen.

Trudeau zei verder dat hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski had gesproken, die hem vertelde dat Iran onderzoekers uit Kiev het land in zou laten.

Eerder op donderdag schreef de voorzitter de Oekraïense veiligheidsraad, Oleksiy Danylov, al op Facebook dat de Oekraïense onderzoekers rekening houden met meerdere mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid dat het toestel is neergeschoten. Op sociale media zijn beelden te zien van fragmenten die afkomstig lijken te zijn van een Tor M-1 raket.

LEES OOK: Trump onderneemt geen verdere militaire acties tegen Iran: olieprijzen dalen, beleggers opgelucht