Een voormalig moderator van reacties op Facebook sprak onlangs in de VS op een panelbijeenkomst van een non-profitorganisatie.

Viana Ferguson gaf aan dat haatdragende reacties op Facebook in de loop der jaren steeds explicieter worden over het gebruik van geweld tegen anderen.

Ze denkt dat er zeker oproepen tot geweld zullen zijn na de presidentsverkiezingen van 3 november, ongeacht wie de winnaar wordt.

Viana Ferguson is een voormalig moderator bij Facebook in de Verenigde Staten. Haar taak was om te beoordelen of hatelijke reacties al dan niet verwijderd moesten worden.

Ferguson verwacht dat er na de Amerikaanse verkiezingen van 3 november oproepen tot geweld zullen volgen, ongeacht of Donald Trump dan wel Joe Biden wint.

Tijdens een panelsessie van de non-profitorganisatie The Real Facebook Oversight Board ging Ferguson in op de ervaringen die ze heeft opgedaan met haatdragende reacties op Facebook, waar ze van 2016 tot 2019 als moderator werd ingehuurd.

Moderatoren kijken naar posts met een gewelddadige, seksistische, racistische of anderzins haatdragende strekking. 

Lees ook op Business Insider

Over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november zei Ferguson: “Er komt een golf van haatdragende reacties. Het wordt zeker gewelddadiger. Dat gaat gebeuren, wie er ook wint. Facebook moet zich daarop voorbereiden.” 

Facebook let extra op reacties bij verkiezingsuitslag VS

Facebook heeft zelf ook aangegeven dat het voorbereidingen treft tegen oproepen tot geweld op de verkiezingsdag. Preventief zijn er al restricties opgelegd voor “duizenden groepen“die maatschappelijke onrust kunnen uitlokken.

Facebook-strateeg Nick Clegg wilde afgelopen maand geen details geven over specifieke acties die Facebook heeft ondernomen. Hij gaf wel aan dat het sociale platform bezig is met maatregelen.

Een woordvoerder van Facebook zegt desgevraagd tegen Business Insider: “We passen lessen uit eerdere verkiezingen toe, hebben experts ingehuurd en verschillende teams opgezet die kunnen inspelen op uiteenlopende scenarios.”

Op woensdag 28 oktober moet bestuursvoorzitter Mark Zuckerberg van Facebook, samen met topman Sundar Pichai van Google en CEO Jack Dorsey van Twitter, overigens getuigen bij een hoorzitting van het Amerikaanse Congres. Die gaat specifiek over de verantwoordelijkheid van techbedrijven voor de berichten die ze verspreiden.

De drie techbazen worden ondervraagd over een wet uit 1996 die socialmediabedrijven vrijwaart van verantwoordelijkheid voor de inhoud van berichten die gebruikers plaatsen. Amerikaanse Congresleden onderzoeken de vraag of dit ertoe leidt dat socialmediabdrijven te weinig doen om haatdragende content actief te modereren. 

LEES OOK: Bill Gates denkt dat techreuzen hebben geleerd van zijn fouten toen Microsoft werd beschuldigd van marktdominantie