Volgens Bill Gates gaan technologiebedrijven nu beter om met beschuldigingen van marktdominantie dan hij eind jaren 90 deed.

“Ik denk dat de belangrijkste fout die ik heb gemaakt was me niet te realiseren hoe belangrijk het is om relaties op te bouwen in Washington”, aldus Gates.

Gates had als bestuursvoorzitter van Microsoft te maken met verwijten van machtsmisbruik toen de Amerikaanse justitie het softwarebedrijf vervolgde in de jaren 90.

Volgens Bill Gates hebben de bestuursvoorzitters van techbedrijven geleerd van zijn fouten op het gebied van beschuldigingen van marktdominantie. 

De mede-oprichter van Microsoft sprak donderdag over het thema van antitrust tijdens de GeekWire Summit, meldt CNBC.

Hij had kritiek op de manier waarop de Amerikaanse regering toezicht houdt op Amazon, Apple, Facebook en Google en ging in op zijn eigen ervaringen met een mededingingsonderzoek.

“Het is zeker belangrijk dat er toezicht is”, aldus Gates volgens CNBC. “Deze bedrijven hebben invloed op communicatie, handel — en politici moeten nadenken over de vraag: ‘Wat zijn hierbij de regels?’ Ik denk dat het jammer is dat ze de bedrijven als groep beschouwen, want er zijn zoveel verschillende kwesties.”

Lees ook op Business Insider

Gates wees erop dat Amazon, Apple, Facebook en Google actief zijn in verschillende bedrijfstakken en dat ze elk te maken hebben met hun eigen  problematiek met betrekking tot sociale media of e-commerce.

De belangrijkste fout van Bill Gates

Gates deed zijn uitspraken voordat bekend werd dat het Amerikaanse ministerie van Justitie van plan is een antitrustzaak aan te spannen tegen Google wegens beschuldigingen dat de internetreus kleinere bedrijven benadeelt door middel van een netwerk aan exclusieve zakelijke deals.

Maar Gates zei ook dat bestuursleden bij de grote techbedrijven, met name Amazon-topman Jeff Bezos, op een andere manier omgaan met toezichthouders dan hij zelf deed tijdens de beginjaren van Microsoft. Zijn “belangrijkste fout” was dat hij naliet om relaties op te bouwen in Washington, zei hij.

“Ik denk dat de belangrijkste fout die ik heb gemaakt was me niet te realiseren hoe belangrijk het is om relaties op te bouwen in Washington, en daar actief aanwezig te zijn”, aldus Gates volgens CNBC. “Deze bedrijven maken niet dezelfde fout die ik maakte. Zij hebben er veel mensen. Jeff heeft zelfs een leuk huis in Washington D.C.” 

“Het zou kunnen dat ze andere fouten maken”, voegde Gates toe. “Maar iedereen heeft gezien wat ik heb gedaan, en weet nu beter.”

De roemruchte zaak tegen Microsoft

Gates heeft ruime ervaring met beschuldigingen van marktdominantie, gezien de geschiedenis van Microsoft. In 1998 getuigde Gates in het Congres. Tijdens een hoorzitting van vier uur betoogde hij dat de overheid innovatie niet kon beperken en dat Microsoft aan de leiding ging bij het streven om de Verenigde Staten meer hightech te maken. 

Kort na de hoorzitting spande het ministerie van Justitie een proces aan tegen Microsoft, waarin het bedrijf werd beschuldigd van overtreding van de Sherman Antitrust Act, een wet uit 1890 die pogingen verbiedt om een monopolie te bereiken op een markt.

In de zaak van Microsoft onderzocht Justitie de houdgreep van het bedrijf op de software-industrie – het had pc-makers gedwongen om Internet Explorer de standaardbrowser te maken op hun computers.

Toen Gates een getuigenverklaring aflegde, werd hij omschreven als “ontwijkend en onverschillig,” blijkt uit een verslag van CNET. De federale rechter die de zaak aanhoorde moest zelfs hardop lachen in de rechtszaal in reactie op de antwoorden van Gates.

Hoewel de rechter aanvankelijk oordeelde dat Microsoft moest worden opgesplitst, ging het bedrijf tegen die uitspraak in beroep en werd de zaak uiteindelijk geschikt. De zaak leidde ertoe dat Gates in 2000 met pensioen ging. 

LEES OOK: Voor beleggers hoeft het geen ramp te zijn als grote Amerikaanse techbedrijven worden opgesplitst – dit is de reden