• Pieter Omtzigt wil niet met de PVV regeren, zolang die partij in het verkiezingsprogramma schrijft dat er geen ruimte is voor de islam.
  • PVV-leider Geert Wilders zegt toe zijn standpunten over de islam best in “de ijskast” te willen zetten.
  • De ogenschijnlijk mildere opstelling van Wilders leidt bij zijn tegenstanders tot gefronste wenkbrauwen.
  • Lees ook: Verbinder, aanpakker of vrouw van het volk? Dit zijn de imago’s van 7 lijsttrekkers

Pieter Omtzigt wil niet met zijn partij NSC gaan regeren met de PVV, zolang in het verkiezingsprogramma van die partij staat dat er geen ruimte is voor islamitische scholen, moskeeën of de Koran. Dat zegt hij in het verkiezingsdebat van SBS.

“Met die standpunten kan je geen regering vormen”, zegt Omtzigt. Hij zegt wel de zorgen van PVV-kiezers over bijvoorbeeld migratie te begrijpen. “Maar je dient je aan de grondwet te houden.”

De PVV kan een rechts kabinet aan een meerderheid helpen. Een coalitie van de VVD, NSC, PVV en BBB lijkt op basis van de huidige peilingen een ruime meerderheid te halen.

Wilders zegt toe zijn standpunten over bijvoorbeeld de islam best in “de ijskast” wil zetten. Hij verwijt Omtzigt vervolgens de deur open te zetten voor een kabinet met GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans.

'De echte Wilders moet nog opstaan'

De ogenschijnlijk mildere opstelling door PVV-leider Geert Wilders leidt tot gefronste wenkbrauwen bij zijn tegenstanders Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans.

"De echte Wilders moet nog opstaan", zegt Yeşilgöz in het tv-debat op SBS6. Ook Timmermans is niet overtuigd dat Wilders echt minder extreme standpunten inneemt. "Het is dezelfde Wilders die al negentien jaar lang verdeeldheid zaait."

Wilders zegt dat hij niet de statushouders maar de Nederlanders "op één" wil zetten als het gaat over de verdeling van sociale huurwoningen. "Dat is precies de reden waarom Wilders in dit land niet aan de knoppen moet komen, want hij discrimineert", zegt Timmermans daarop.

Omzigt schaamt zich voor omgang met arbeidsmigranten

"We moeten ons schamen voor de slechte arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten", zegt Pieter Omtzigt (NSC) in het SBS-verkiezingsdebat. Omtzigt wil de arbeidsmigratie fors terugdringen. Hij wil onder meer minder distributiecentra, waar vaak arbeidsmigranten werken. Ook wil hij in de Europese Unie afspraken maken om arbeidsmigratie te beperken.

Omtzigt vindt steun bij GroenLinks-PvdA en de VVD. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) wil ook de Nederlandse economie anders vormgeven, zodat er minder arbeidsmigranten nodig zijn. Ook wil hij dat arbeidsmigranten niet langer een woning krijgen die is gekoppeld aan hun baan. Als zij bijvoorbeeld ontslagen worden, zijn zij ook hun woning kwijt.

Dilan Yeşilgöz (VVD) wil investeren in automatisering, zodat minder arbeidsmigranten nodig zijn. Ook wil ze met extra geld arbeidsmigranten helpen die terug willen naar hun thuisland. "Dit is echt een rond verhaal, daarom werkt het."

LEES OOK: NSC van Pieter Omtzigt zal pas na verkiezingen naam van premierskandidaat bekendmaken