De Amerikaanse biotechondernemer Bryan Johnson mag dan 45 jaar oud zijn, uit de testresultaten blijkt dat hij het hart van een 37-jarige en de longen van een jongvolwassene heeft, schrijft persbureau Bloomberg.

Johnson is een biotechondernemer die naar manieren zoekt om het natuurlijke verouderingsproces van de mens tegen te gaan. Het is zijn doel om de organen en gezondheid van een 18-jarige te krijgen door middel van een experimenteel programma genaamd Project Blueprint.

Kostenplaatje voor verjongingskuur: 2 miljoen dollar

Johnson zou dit jaar weleens meer dan 2 miljoen dollar aan zijn lichaam kunnen uitgeven, meldt Bloomberg in een profiel over de ondernemer. Er zijn voortekenen dat zijn pogingen om het verouderingsproces te vertragen succesvol zijn.

Uit testresultaten van doctoren zou blijken dat Johnson de hartconditie van een 37-jarige heeft, de huid van een 28-jarige en de longcapaciteit van een 18-jarige, schrijft publicist en journalist Ashlee Vance.

Het programma staat onder leiding van Oliver Zolman, een 29-jarige arts die zichzelf de "verjongingsdokter" noemt. Hij werkt samen met een team van meer dan dertig gezondheidsexperts, volgens het rapport.

Alhoewel het programma nog in een experimentele fase zit en continu aan aanpassing onderhevig is, is er een dagelijks schema samengesteld voor voeding en beweging. Dit bestaat uit zorgvuldig samengestelde supplementen, maaltijden, richtijnen voor lichaamsbeweging en een hele reeks lichamelijke tests.

Als Johnson om 5 uur 's ochtends opstaat, begint hij de dag bijvoorbeeld met twee dozijn aan voedingssupplementen die allerhande gezondheidsvoordelen zouden hebben. Zo neemt hij lycopeen, metformine, kurkuma, zink en een kleine dosis lithium.

Zijn maaltijden zijn een mix van vast en vloeibaar voedsel. Hij eet enkel veganistische voeding en neemt nooit meer dan 1.977 calorieën per dag tot zich. Hij sport dagelijks, met drie zeer intensieve trainingen per dag. Iedere maand laat hij bloed afnemen, doet hij MRI-scans en een colonoscopie, meldt Bloomberg.

"Wat ik doe klinkt misschien extreem, maar ik probeer te bewijzen dat zelfbeschadiging en verval niet onvermijdelijk zijn", zegt Johnson tegen Bloomberg.

Ruim 5 jaar 'jonger' in één jaar

Door al zijn inspanningen wist Johnson zijn biologische leeftijd in 2021 ruim vijf jaar terug te brengen. Een wereldrecord in de epigenetica, stelt de ondernemer.

Op sommige gebieden vertoont zijn lichaam zelfs kenmerken van een nog jongere leeftijd. Zo zou hij het tandvlees van een 17-jarige hebben, volgens dokters. Johnson laat een apparaat iedere nacht bijhouden hoeveel erecties hij heeft. Hij scoort als een tiener, volgens Bloomberg.

Johnson hoopt anderen te kunnen overtuigen om ook een data- en medisch gedreven verjongingskuur te volgen. Dit doet hij door zijn speurtocht naar jeugdigheid om te zetten in een competitie.

De ondernemer opende onlangs een website genaamd Rejuvenation Olympics, waar hij een "epigenetisch scorebord" bijhoudt, die de 1.750 mensen in de wereld rangschikt die vechten tegen Vadertje Tijd.

Johnson staat op dit moment op nummer één.

LEES OOK: Microsoft werkt aan AI-tool die je stem in 3 seconden kan ‘klonen’ – ontwikkelaars geven toe dat misbruik probleem kan worden