Verhuisbedrijven hebben geprofiteerd van de opleving die de Nederlandse economie met name in de laatste drie maanden van het jaar liet zien

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verhuizers behaalden 3 procent meer omzet in het vierde kwartaal, ondanks dat zij 3 procent minder rekenden voor hun diensten.

De gehele transportsector  kende een goede laatste drie maanden van 2013. De omzet nam met bijna 1 procent toe. Ook over heel 2013 steeg de omzet met bijna 1 procent tot in totaal bijna 75 miljard euro.

Groei export komt wegtransporteurs ten goede

De wegtransporteurs, verreweg de grootste branche in de transportsector, draaiden een goed laatste kwartaal. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012, steeg de omzet met 2,5 procent. Het was de eerste omzetstijging in 2013.

Het goederenvervoer over de weg profiteerde onder andere van een toename van de export. Grotere vrachtvolumes zorgden voor stijgende opbrengsten, vooral bij de middelgrote bedrijven, terwijl de vrachttarieven op vrijwel hetzelfde niveau lagen als een jaar eerder, aldus het CBS.

Koeriers doen goede zaken

Koeriers deden goede zaken dankzij meer internetbestellingen. Een groter aantal pakketten en een tariefstijging zorgden ervoor dat hun omzet met ruim 5 procent omhoog ging.

Lees ook op Business Insider

Expediteurs zagen daarentegen de omzet in de laatste drie maanden van 2013 voor het derde kwartaal op rij dalen, ditmaal met 2 procent.

Positieve stemming in hele sector

De stemming in de transportsector over het toekomstige economische klimaat is over het algemeen positief.

Ondernemers in de zeevaart en binnenvaart, branches die in het vierde kwartaal 2013 respectievelijk 1,4 procent en 1 procent meer omzet boekten, gaven vaker aan dan hun collega’s in andere transportbranches omzetstijgingen te verwachten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl