Voorlopige resultaten van een van de grootste tests met een vierdaagse werkweek zien er veelbelovend uit.

Zeventig Britse bedrijven zijn in juni begonnen aan een pilot van zes maanden met een vierdaagse werkweek. Afgelopen dinsdag maakte de stichting 4 Day Week Global, die de test uitvoert, de resultaten bekend halverwege de pilot.

De zeventig deelnemende bedrijven kregen vragen over de vierdaagse werkweek. Van de 41 bedrijven die reageerden zegt 88 procent dat het nieuwe rooster tot dusver “goed” bevalt. En 86 procent zegt na het einde van de test “waarschijnlijk” of “zeer waarschijnlijk” de vierdaagse werkweek te handhaven.

CEO Claire Daniels van Trio Media, een van de deelnemende bedrijven, zegt in een persbericht: “De proef met de vierdaagse werkweek is tot nu toe een enorm succes voor ons. De productiviteit is hoog gebleven, het welzijn van het team is vooruit gegaan en we presteerden financieel gezien 44 procent beter.”

Een mogelijk mindere output van werknemers is een van de grootste zorgen bij een vierdaagse werkweek, maar 46 procent van de bedrijven zegt dat de productiviteit op "ongeveer hetzelfde niveau" is gebleven, 34 procent spreekt van een "lichte verbetering" en 15 procent zelfs van een "duidelijke verbetering".

De standaard 40-urige werkweek met een dag verminderen blijft de grootste uitdaging, maar ook dat blijkt alleszins mee te vallen. Op de vraag hoe de overgang naar een vierdaagse werkweek verliep op een schaal van 1 tot 5, koos 29 procent van de bedrijven voor een 5 (heel makkelijk), 49 procent voor een 4 en 20 procent voor een 3.

"We zijn trots deel te kunnen nemen aan deze test en het verloopt prima voor ons", zegt directeur Nicci Russell van Waterwise, een van de andere deelnemende bedrijven. "Het ging in het begin niet van een leien dakje, maar dat is nooit het geval bij een grote verandering."

Inmiddels is iedereen volgens Russell behoorlijk gewend. "We moesten er allemaal ons best voor doen en sommige weken waren makkelijker dan anderen, zo maakten vakanties het lastiger om alles passend te krijgen, maar inmiddels gaat het veel beter dan aan het begin."

"We vinden het allemaal heerlijk om een dagje minder op kantoor te zijn en opgefrist terug te komen", gaat Russell verder. "Het pakt fantastisch uit voor ons welzijn en we zijn nu al beduidend productiever."

Een ander bedrijf dat meedoet aan de test, wervingsbureau voor de bouw Girling Jones, zei in juli al tegen Insider dat de vierdaagse werkweek heel positief uitpakt voor de werknemers. "De reden dat we dit doen is dat mensen nu veel gelukkiger zijn", zei directeur Fiona Blackwell destijds.

LEES OOK: Werknemers eisen mogelijkheid om hybride te werken: 1 op 3 wil geen fulltime kantoorbaan