• Uit satellietbeelden blijkt dat de VS, Rusland en China faciliteiten hebben gebouwd en tunnels hebben gegraven die bedoeld zijn voor het testen van nucleaire wapens.
  • “We zien echt veel aanwijzingen dat deze landen het testen van kernwapens zouden kunnen hervatten”, zegt Jeffrey Lewis, van het Center for Nonproliferation Studies.
  • Volgens voormalig inlichtingenanalist Cedric Leighton “Is het heel duidelijk dat alle drie de landen veel tijd, moeite en geld hebben geïnvesteerd, in het moderniseren van hun nucleaire arsenalen
  • Lees ook: In ‘Oppenheimer’ komt het grootste risico van een kernoorlog niet aan bod, want dat werd pas in de jaren 1980 ontdekt

De Verenigde Staten, Rusland en China hebben de laatste jaren nieuwe faciliteiten gebouwd en tunnels gegraven op hun terreinen die bedoeld zijn voor het testen van nucleaire wapens. Dat blijkt uit satellietbeelden die CNN in handen kreeg, zo schrijft de Amerikaanse nieuwssite.

Het gaat om een gebied in de Chinese regio Xinjiang, een terrein op een Russische archipel in de Arctische oceaan en een plek in de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada. Op de beelden van de laatste drie tot vijf jaar zijn nieuwe bergtunnels te zien, nieuwe wegen en opslagplaatsen en verhoogd verkeer van en naar deze testgebieden, schrijft CNN.

“We zien echt veel aanwijzingen dat Rusland, China en de Verenigde Staten het testen van kernwapens zouden kunnen hervatten”, zegt Jeffrey Lewis, adjunct-professor van het James Martin Center for Nonproliferation Studies, een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet tegen de verspreiding van massavernietigingswapens.

Volgens CNN komt gepensioneerd kolonel van de Amerikaanse luchtmacht en voormalig inlichtingenanalist Cedric Leighton tot dezelfde conclusie. “Het is heel duidelijk dat alle drie de landen, Rusland, China en de VS, veel tijd, moeite en geld hebben geïnvesteerd, niet alleen in het moderniseren van hun nucleaire arsenalen, maar ook in het voorbereiden van het soort activiteiten dat nodig zou zijn voor een test,” zei hij volgens CNN.

De nieuwssite merkt op dat er geen bewijs is dat Rusland, de VS of China zich voorbereiden op een aanstaande kernproef.

LEES OOK: Zo kun je het beste schuilen voor een atoombom op kilometers afstand, volgens wetenschappers