• Het begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk is in een half jaar tijd gestegen naar omgerekend 228 miljard euro.
  • De Britse overheid trok veel geld uit om bedrijven en werknemers te steunen tijdens de coronacrisis.
  • Door lagere inkomsten uit belastingen moest meer geleend worden.
  • Door de Brexit lijkt de Britse economie het nog moeilijker te gaan krijgen.

Het begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk is in de eerste helft van het fiscale jaar, dat in april begon, gestegen naar het ongekende niveau van 209 miljard pond, omgerekend 228 miljard euro.

Dat komt door de hoge uitgaven van de Britse regering om de economie door de coronacrisis te loodsen.

Voor de maand september was er een tekort van 36 miljard pond te zien, wat hoger is dan economen gemiddeld hadden verwacht.

De overheid trok bijvoorbeeld veel geld uit om bedrijven te steunen en werknemers op betaald verlof te sturen zodat ze niet zouden worden ontslagen.

Daar staan lagere inkomsten uit belastingen tegenover, waardoor dus meer geleend moest worden. De staatsschuld van Groot-Brittannië is inmiddels gestegen naar meer dan 2.000 miljard pond.

'Situatie zou veel erger zijn zonder overheidsingrijpen'

De Britse minister van Financiën Rishi Sunak verklaarde dat de economische situatie nog veel erger zou zijn geweest als de overheid geen actie had ondernomen om werkgelegenheid te beschermen.

Volgens hem is behoud van banen tijdens de crisis topprioriteit. Als de economie weer gaat aantrekken zal de regering stappen gaan zetten om de overheidsfinanciën weer te verbeteren, aldus Sunak.

De overheid verwacht dat over het gehele fiscale jaar het begrotingstekort zal oplopen tot 372 miljard pond, wat neerkomt op bijna 19 procent van het Britse bruto binnenlands product (bbp).

Ter vergelijking: het Centraal Planbureau (CPB) heeft becijferd dat het Nederlandse begrotingstekort naar verwachting oploopt tot 9 procent van het nationaal inkomen bij een tweede coronagolf.

De extra corona-uitgaven bedragen in Nederland dit jaar 34 miljard euro; volgend jaar zal dit naar verwachting 11 miljard euro zijn.

No deal-Brexit dreigt

Eind dit jaar komt het Verenigd Koninkrijk economisch echt los te staan van de Europese Unie.

De EU en de Britten onderhandelen over een handelsakkoord, maar als dat er niet komt, vallen beide partijen vanaf 1 januari 2021 terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dan komen er wederzijds invoerheffingen bij een zogenoemde no deal-Brexit.

Onlangs deden meer dan zeventig belangenbehartigers van Britse bedrijfssectoren een laatste oproep aan politici om serieus te onderhandelen over de Brexit. Ze willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt zonder handelsakkoord.

Nederland zal als open economie die veel met het Verenigd Koninkrijk handelt "een van de grote verliezers zijn", benadrukte het CPB afgelopen september.

LEES OOK: Brexit zorgt voor dramatische daling buitenlandse investeringen in het VK