• Meer dan zeventig belangenbehartigers van Britse bedrijfssectoren doen een laatste oproep aan politici om terug te keren naar de onderhandelingstafel over de Brexit.
  • Als de EU en het VK op 31 december terug vallen op de basale regels van de Wereldhandelsorganisatie, levert dat extra belemmeringen op en aanzienlijke economische schade.
  • Tegen deze achtergrond heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk zaterdag verlaagd.

Meer dan zeventig belangenbehartigers van Britse bedrijfssectoren, die gezamenlijk meer dan zeven miljoen werknemers in dienst hebben, doen een laatste poging om politici over te halen terug te keren naar de onderhandelingstafel over de Brexit.

Ze willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt zonder handelsakkoord, schrijft The Financial Times zondag.

Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van de boeren, de retailsector en de auto-industrie. Ze hopen dat er alsnog een compromis wordt gesloten en daarmee een harde Brexit wordt vermeden.

“Met een compromis en vasthoudendheid kan een deal worden gesloten. Bedrijven roepen leiders van beide kanten op om een weg te vinden”, citeerde de krant de groepen uit een verklaring.

Of de moeizame Brexit-onderhandelingen doorgaan, is erg onzeker. De Britse premier Boris Johnson zei vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een no-dealscenario.

Zijn woordvoerder voegde daar aan toe dat de moeizame onderhandelingen wat Londen betreft voorbij zijn, tenzij de Europese Unie een fundamenteel andere houding aanneemt bij de gesprekken.

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet voor 31 december een handelsakkoord sluiten, valt de wederzijdse handel terug op basale regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat levert extra belemmeringen op, waardoor wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade.

LEES OOK: Dit zijn de verliezers en winnaars van een harde Brexit – vissers versus consultants

Kredietboordelaar Moody's verlaagt kredietwaardigheid van VK

Tegen deze achtergrond heeft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk gister een schaal lager geplaatst.

De belangrijkste overwegingen hiervoor zijn de naderende Brexit en de coronacrisis. Op de schaal van Moody's zakt Groot-Brittannië van Aa2 naar Aa3.

De economische kracht van het land is volgens Moody's afgenomen sinds een beoordeling uit augustus 2017. En een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daarover handelsafspraken zijn gemaakt (no deal-Brexit) leidt over circa 10 weken tot tarieven en allerlei andere handelsbelemmeringen.

LEES OOK: 58% van de Schotten is voor onafhankelijkheid – nog nooit eerder was dit percentage zo hoog