Natuurvoedingsbedrijf Wessanen blijft profiteren van de groeiende vraag naar biologische producten. Dat bleek vrijdag uit de halfjaarcijfers die het bedrijf bekendmaakte.

Wessanen meldde over de eerste zes maanden een omzet van 263,2 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 218 miljoen euro. De autonome omzetgroei nam toe tot 8,4 procent. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (ebite) van Wessanen kwam uit op 19,2 miljoen euro, tegenover 17,4 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2014.

De nettowinst van het bedrijf bedroeg 16,1 miljoen euro. Dat was een jaar eerdere weliswaar 46 miljoen euro, maar destijds was het inmiddels verkochte onderdeel ABC nog in handen van Wessanen. De winst uit voortgezette activiteiten kwam uit op 11,5 miljoen euro, 2 miljoen euro meer dan over de eerste zes maanden een jaar eerder.

Strategie

Volgens topman Christophe Barnouin boekte Wessanen goede vooruitgang met zijn strategie, waarmee het Europees marktleider wil worden in gezonde en duurzame voeding.

Voor het hele jaar verwacht Wessanen een omzetgroei op vergelijkbare basis van 5 tot 7 procent. Daarnaast zal het genormaliseerde bedrijfsresultaat hoger liggen dan een jaar eerder, exclusief de resultaten van het onlangs overgenomen Abafoods. Daarmee groeit Wessanen iets sneller dan de markt voor biologische producten.

Balans

Barnouin is positief over de geleidelijke groei van Wessanen, zo gaf hij aan tegen AFN. Wel waakt de Fransman voor te hoge uitgaven, aan bijvoorbeeld marketing. ,,Het is zaak dat je een goede balans vindt tussen wat je kan en moet uitgeven, en wat er binnenkomt", aldus de topman.

Van een verkoop van Wessanen, dat in analistenrapporten veelvuldig als een overnameprooi werd gezien, is volgens Barnouin geen sprake. ,,Het is sowieso niet ons doel om een externe partner te zoeken", zo vertelde hij. ,,Er is ook nog genoeg te doen. Onder meer de marges van Wessanen moeten wat Barnouin betreft omhoog. Ook vraag hij zich hardop af of zijn bedrijf nog wel die gewilde overnameprooi is. ,,De aandelen zijn momenteel 9 euro waard. Dat is wel wat meer dan de 2 euro een paar jaar geleden."

Wessanen zelf zal op de korte termijn ook geen overnames doen, aldus de bestuurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl