Het aantal ruzies over een verbouwing waarbij Nederlanders om juridische hulp vragen, is in 2022 sterk gestegen, meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) dinsdag.

Ook geschillen rond verduurzaming van woningen komen vaker voor. Zo zijn er vaker geschillen over zonnepanelen en elektrische auto’s.

“Nu zijn veel Nederlanders bezig met verduurzamen en dat wordt steeds duidelijker zichtbaar in de aard van de conflicten”, zegt jurist burenrecht Sharon Bremer. “Deze hebben vaker betrekking op geluidsoverlast van warmtepompen of airco’s.”

Tijdens de coronapandemie is de interesse voor verbouwen sterk toegenomen. En door de energiecrisis kijken meer mensen naar bijvoorbeeld isolatiemaatregelen en het installeren van zonnepanelen. Tegelijk kampen aannemers en installateurs vaak met problemen rond de aanlevering van materialen en het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel.

In 2021 kwamen er 3.198 meldingen binnen over problemen bij verbouwingen en dat was in 2022 toegenomen tot 4.494, een stijging van 41 procent.

Vaak gaan die geschillen over verbouwingen die niet aan de verwachtingen voldoen of materialen die te laat of helemaal niet worden geleverd. Ook wordt er hulp gevraagd voor verborgen verbreken in woningen of het doorberekenen van hogere prijzen van materialen.

Lees ook: De warmtepomp is in 2023 door het nieuwe prijsplafond toch net goedkoper dan de CV-ketel – maar de besparing is miniem

Krappe arbeidsmarkt dempt juridische hulpaanvragen rond problemen op werk


In de nasleep van de van de heropening van de economie in 2022 kwamen er juist fors minder hulpvragen binnen voor rechtsbijstand over problemen op de werkvloer. Het aantal werkgerelateerde geschillen bereikte in 2020 nog een piek van 34.147 meldingen en dat was vorig jaar gedaald tot ‘slechts’ 24.145 meldingen.

"Door de overspannen arbeidsmarkt zijn er op dit moment in veel sectoren enorme personeelstekorten ontstaan", legt jurist Arbeidsrecht Ilona Renet van Achmea uit. "Hierdoor kiezen veel werknemers er sneller voor ander werk te zoeken als een geschil dreigt te ontstaan en werkgevers zijn tegelijkertijd voorzichtiger met het ontslaan van personeel."

In zijn totaliteit hebben Nederlanders wel minder om juridische bijstand gevraagd afgelopen jaar. Er kwamen vorig jaar 119.588 juridische hulpvragen binnen voor rechtsbijstand bij Achmea, terwijl dat er in 2021 nog 128.134 waren bij een ongeveer gelijk aantal verzekerden. Een daling van 7 procent.

LEES OOK: Winkel of leverancier failliet: wat zijn je rechten als je een keuken of bankstel hebt aanbetaald? 7 vragen