Als je een verbeterplan hebt gekregen van je werkgever, moet je gaan nadenken over je volgende stap in je carrière. Want, zelfs als je het plan afrondt, is de kans dat je gaat excelleren in je huidige baan klein.

Als voormalig HR-manager bij Microsoft heb ik meerdere mensen een verbeterplan aangeboden en ik zag in alle gevallen dat herstel moeilijk is. Echt succes boeken na de voltooiing van een verbeterplan is bijna onmogelijk.

Wat is een verbeterplan?

Werknemers worden op een verbeterplan gezet, als ze moeite hebben om aan de functie-eisen te voldoen. Ze zijn niet in staat of bereid om de resultaten te boeken waar de functie om vraagt. 

Werknemers die aan een verbeterplan beginnen, hebben bijna altijd meerdere waarschuwingen gehad over hun functioneren. Meestal zijn ze begeleid en hebben training gekregen om hun prestaties te verbeteren. Maar ondanks deze inspanningen, schieten ze nog steeds tekort en is een verbeterplan het laatste redmiddel.

Soms komen werknemers in een verbetertraject terecht om redenen waar ze zelf geen invloed op hebben. Misschien speelden er persoonlijke problemen die het slecht functioneren veroorzaakten. Of was de manager niet in staat of niet bereid om steunen te bieden. Dit zijn ongelukkige situaties die maar al te vaak voorkomen.

Wat de redenen ook zijn, een verbeterplan is er om je te helpen je prestaties weer op het juiste niveau te krijgen. De sleutel tot het plan is een reeks meetpunten voor de prestaties, waaraan je binnen een bepaalde periode moet voldoen. Als je dat doet, ben je 'hersteld', kun je aan het plan ontsnappen en je werk, zonder constante controle, weer oppakken.

De resultaten van een verbetertraject

De overgrote meerderheid van de werknemers lukt het niet om aan de eisen van het traject te voldoen. Hoewel er soms marginale verbetering zichtbaar is, blijven de problemen die de prestatiekloof veroorzaakten, vaak bestaan met vertrek uit het bedrijf als gevolg.

Voor degenen die vertrekken, is het uiteraard een pijnlijke ervaring. Maar velen vinden de kans op een nieuwe start elders uiteindelijk een voordeel. Ze kunnen opnieuw beginnen in een andere rol die misschien beter past bij hun vaardigheden. Of in een omgeving die beter op hen aansluit. Hoewel het proces van een verbetertraject gevolgd door ontslag en werkeloosheid pijnlijk is, hebben veel mensen er op de langere termijn baat bij.

Voor de enkeling die erin slaagt zich uit een verbetertraject te werken, ontbreekt deze kans op vernieuwing. Ze keren terug naar hun huidige functie, nadat ze ontsnapt zijn aan een bijna-doodervaring. Zowel zijzelf als hun manager zullen voorzichtig blijven en waakzaam op elk teken dat wijst op een mogelijk probleem.

Een verbeterplan overleven is als een stempel op je rug, die het management waarschuwt dat je mogelijk slecht presteert. Ongeacht waar je binnen het bedrijf terecht komt, je neemt de erfenis van het verbeterplan met je mee. Zelfs als je erin slaagt om uit te blinken en een ster te worden, zal het verbeterplan een stempel op je succes drukken.

De vervolgstappen na een verbeterplan

Daarom raad ik iedereen die op een verbetertraject is geplaatst aan, om meteen te beginnen met het plannen van de volgende stap. Werk je cv bij, leg contacten binnen je netwerk en onderzoek nieuwe mogelijkheden. Niet binnen het bedrijf, maar daarbuiten, waar niemand op de hoogte is van het verbetertraject.

Want als je een verbeterplan hebt, blijft dat deel uitmaken van je geschiedenis bij het bedrijf. Elke manager in het bedrijf zal goed op de hoogte zijn van de problemen die spelen. En dat zal waarschijnlijk een grote rol spelen bij elke beslissing die ze over jou nemen.

Richt je aandacht dus op nieuwe kansen. Ergens waar je een nieuwe start en een positievere uitkomst kunt krijgen. Het zal beter zijn voor je motivatie en carrièrekansen. Zoek nieuwe functies waarvan je zeker weet dat ze goed op je vaardigheden aansluiten en start met solliciteren.

Als je voor die nieuwe functies solliciteert, wees dan voorbereid om de vraag te beantwoorden: "Waarom ben je uit je vorige functie gestapt?" Ik zou je aanraden te zeggen: "het was een situatie waarin ik niet kon excelleren". Weersta de verleiding om in detail te treden of je vorige manager of bedrijf in een slecht daglicht te zetten.

Focus gewoon meteen op je enthousiasme voor de functie waarvoor je solliciteert. Enthousiasme dat oprecht zal zijn, omdat je naar de toekomst kijkt, niet naar het verleden.

De invloed van een verbeterplan afschudden is moeilijk. Het beste is om met een schone lei te beginnen, in een nieuwe omgeving, en het verbetertraject ver achter je te laten.

LEES OOK: Bijna 8 op 10 werknemers die van baan zijn gewisseld, kijkt na een jaar alweer naar nieuwe kansen