• Een kwart van de werkenden lijkt niet goed op de hoogte te zijn van de veranderingen die er de komende vijf jaar in het bedrijf aankomen, zo blijkt uit een peiling van vakbond CNV.
  • Meer dan de helft heeft te weinig tijd om stil te staan bij de volgende stap in de loopbaan.
  • De vakbond pleit voor een loopbaancheck voor alle werkenden, waarbij de eigen positie en toekomst elke drie jaar wordt bekeken.
  • Lees ook: overweldigende meerderheid wil thuiswerken behouden.

Terwijl de aard van werk steeds blijft veranderen hebben veel werknemers niet de tijd om stil te staan bij wat dat betekent voor hun toekomst op de arbeidsmarkt, dat blijkt uit een peiling van vakbond CNV over de leden. Miljoenen werknemers zijn niet goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, concludeert CNV.

De vakbond pleit voor een loopbaancheck die alle werkenden om de drie jaar zouden moeten krijgen. Dan kan iedereen inspelen op technologische en digitale ontwikkelingen.

CNV deed onderzoek onder 2200 leden, van de ondervraagden geeft 85 procent aan dat zijn of haar werk de afgelopen tien jaar is veranderd. Omgerekend zijn dat 7,6 miljoen werkenden, becijfert de vakbond.

Piet Fortuin, voorzitter van CNV, zegt over de uitkomsten van het onderzoek: “Als je werk de afgelopen tien jaar is veranderd, is de kans groot dat ook de komende tien jaar je werk verandert. Toch verwacht 70 procent van de ondervraagden dat het werk dat ze nu doen, over tien jaar nog wel bestaat. Een kwart geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van de veranderingen die er de komende vijf jaar in het bedrijf aankomen.”

Weinig tijd om stil te staan bij de volgende stap in de loopbaan

Een meerderheid van de ondervraagden (66 procent) volgt vooral opleidingen binnen het vakgebied. Iets meer dan een kwart zegt opleidingen te volgen buiten het vakgebied. Meer dan de helft heeft te weinig tijd om stil te staan bij de volgende stap in de loopbaan. Bij maar 6 procent betaalt de werkgever volledig de opleidingen buiten het vakgebied. Daar ligt dus een taak voor de werkgevers, vindt Fortuin.

"De arbeidsmarkt en de inhoud van ons werk verandert steeds sneller. Tal van factoren spelen hierin mee: technologie, digitalisering, globalisering en de energietransitie. Zowel werkgevers als werknemers moeten zich voorbereiden op deze transitie", stelt Fortuin.

Bij een loopbaancheck neemt iedere werkende om de drie jaar zijn of haar loopbaan door met deskundigen: waar staan ze, wat kunnen ze, welke stappen gaan ze zetten. Een op de drie ondervraagden ziet zo'n check wel zitten, meldt de vakbond.

LEES OOK: Dit zijn de 10 populairste werkgevers in Nederland: Rijksoverheid aan kop, Shell op derde plek